Παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας εξαιτίας λογοκλοπής

Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας Ανέτε Σαβάν, μετά την απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ να της αφαιρέσει το διδακτορικό δίπλωμα, κατηγορώντας την για λογοκλοπή, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
Η Σαβάν, στενή συνεργάτιδα της Άγκελα Μέρκελ, είχε αρχικά κατηγορηθεί για λογοκλοπή από έναν ανώνυμο μπλόγκερ και είχε τότε ισχυριστεί ότι ποτέ δεν είχε εν γνώσει της παραλείψει να αποδώσει στις πηγές της τα γραφόμενά της στην διατριβή της, που είχε να κάνε με τη διαμόρφωση της συνείδησης.
Στη συνέχεια ωστόσο άρχισε έρευνα η Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου η οποία κατέληξε ότι η διατριβή της περιείχε «σημαντικό αριθμό κειμένων που δεν είχαν αποδοθεί στις πρωτότυπες πηγές τους». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της σχολής αποφάσισαν να αφαιρέσουν το δίπλωμα από την υπουργό κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, στην οποία 12 ψηφίσαν υπέρ της αφαίρεσης, δύο κατά και ένας απείχε.
Η Σαβάν είναι η δεύτερη υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ που παραιτείται έπειτα από κατηγορίες για λογοκλοπή σε διδακτρική διατριβή. Το 2011, αντίστοιχες κατηγορίες εις βάρος του υπουργού Άμυνας Καρ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ είχαν οδηγήσει στην παραίτησή του.