Εκδήλωση της ΑΡΣΙΣ κατά της παιδικής εκμετάλλευσης

Με σύνθημα “τρέξε μαζί μας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης …για τα παιδιά στον δρόμο” και στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης, ερασιτέχνες- και μη- δρομείς καλούνται να βάλουν τα αθλητικά τους παπούτσια και να συμμετάσχουν σε έναν διαφορετικό αγώνα δρόμου που διοργανώνει, σήμερα το μεσημέρι, η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
Το “ραντεβού” έχει δοθεί λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους, από όπου θα ξεκινήσει- αλλά και θα καταλήξει -ο δρόμος των 7 χλμ, τον οποίο καλούνται να καλύψουν οι συμμετάσχοντες “μεταφέροντας” το μήνυμα της ανάγκης για προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και προστασία τους από κάθε μορφή εκμετάλλευσης.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μέγκι (Μαργαρίτας), της 11χρονης από τη Βουλγαρία- παιδί των φαναριών- που τόσο πρόωρα έχασε τη ζωή της πριν από λίγο καιρό, όταν παρασύρθηκε από λεωφορείο ενώ έκανε ποδήλατο, σε κεντρική οδό της Θεσσαλονίκης. “Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη Μαργαρίτα, με την ελπίδα η απώλειά της να γίνει ο επίλογος της αδιαφορίας απέναντι στην παιδική εκμετάλλευση και τη διακίνηση παιδιών. Αυτό που θέλουμε είναι να περάσουμε το μήνυμα πως, αν δεν συμβάλλουμε όλοι, κοινωνία και Πολιτεία, το φαινόμενο αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει” λέει η Βαλμπόνα Χυστούνα εκ μέρους της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ.
“Εμείς, ως κοινωνία, δεν θα πρέπει να δίνουμε χρήματα στα παιδιά στον δρόμο, γιατί έτσι συντηρούμε το φαινόμενο της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης, ενώ η Πολιτεία- τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και στις χώρες προορισμού των παιδιών αυτών -θα πρέπει να δημιουργήσει πιο ισχυρές υποστηρικτικές δομές για την προστασία τους” τονίζει.
   
Ποικίλες δράσεις, στην πλατεία Αριστοτέλους, θα πλαισιώσουν τον δρόμο των 7 χλμ., όπως δρώμενα για παιδιά από τα “Παιδιά εν Δράσει”, γκράφιτι από καλλιτέχνες του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, συλλογή παιχνιδιών και σχολικών ειδών για τα παιδιά που υποστηρίζει η ΑΡΣΙΣ. Επίσης, στο χώρο θα βρίσκεται και το Κινητό Σχολείο – Mobile School (ΑΡΣΙΣ – PRAKSIS).
   
Η ΑΡΣΙΣ, με πολυετή παρουσία κοινωνικών ερευνητών της στους δρόμους της πόλης, έχει προσεγγίσει εκατοντάδες παιδιά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τη δεκαετία του ’90, με παιδιά- κυρίως -από την Αλβανία, ενώ τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα παιδιά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
   
Βάσει στατιστικών στοιχείων της οργάνωσης, το 2011 καταγράφηκαν μόνο στη Θεσσαλονίκη 320 παιδιά, ενώ το 2012 παρατηρήθηκε έξαρση του φαινομένου με 400 και πλέον παιδιά, μεταξύ αυτών και παιδιά ελληνικής καταγωγής.