Πανευρωπαϊκό το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την έκταση του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου που εντοπίστηκε σε προϊόντα με τη σήμανση βοδινό. Την Τετάρτη συνεδριάζουν οι αρμόδιοι υπουργοί  της ΕΕ προκειμένου να συζητήσουν την λήψη πιο αυστηρών μέτρων για το επεξεργασμένο κρέας. Την σύνοδο συγκάλεσε η Ιρλανδία που προεδρεύει της ΕΕ και ήταν η χώρα από όπου ξεκίνησε το διατροφικό σκάνδαλο όταν ανακαλύφθηκε κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα μπέργκερ που υποτίθεται ότι ήταν φτιαγμένα από βοδινό.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να συζητηθούν περιλαμβάνεται και η αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην ετικέτα του προϊόντος, ενώ το σκάνδαλο θα συζητηθεί και στην προγραμματισμένη για τις 25 Φεβρουαρίου σύνοδος των υπουργών γεωργίας.

Η βρετανική  αλυσίδα Tesco παραδέχθηκε ότι πουλούσε κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα (σπαγγέτι μπολονέζ) με 60%-100% περιεκτικότητα σε κρέας αλόγου. Τα προϊόντα αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Μετά την αποκάλυψη ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Όουεν Πάτερσον θα έχει και δεύτερη συνάντηση με την Υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA) και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων για να συζητήσουν το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που έχει βάλει σε αναμμένα κάρβουνα όλη την Ευρώπη. Οι βουλευτές θα συζητήσουν το κρίσιμο θέμα μετά το σχετικό αίτημα των Εργατικών μετά την απόσυρση των σπαγκέτι μπολονέζ της Tesco.

Ελέγχους στην εταιρεία Doly Com, στην επαρχία Μποτοσάνι της Ρουμανίας που εξάγει κρέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει η Εθνική κτηνιατρική υπηρεσία, αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων (ANSVSA), έπειτα από το διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ευρώπη, το οποίο εγείρει κατηγορίες ότι ρουμανικά σφαγεία τροφοδοτούσαν ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, με κρέας αλόγου αντί για βόειο κρέας.

Ο επικεφαλής της ANSVSA Μιχάι Τουρτσάνου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Ρουμανίας “Agerpres” ότι από τους ελέγχους των δύο τελευταίων ημερών, προκύπτει ότι οι εξαγωγές κρέατος της εταιρείας το 2012, ήταν απολύτως σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων. Η εταιρεία ακολούθησε όλες τις διαδικασίες, όπως προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και όλα τα εξαγόμενα προϊόντα της είχαν πιστοποιητικά που αποδείκνυαν ότι τα αγαθά αυτά βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, είπε ο κ. Τουρτσάνου. Από τους ελέγχους προκύπτει επίσης ότι η τοποθέτηση λάθος ετικέτας σήμανσης του κρέατος δεν έγινε στις ρουμανικές μονάδες, πρόσθεσε.