Ομπάμα: Τα «δίνει» όλα στη μεσαία τάξη

3504 2013 02 13 06 14 34Η ανάκαμψη της  οικονομίας προς όφελος της μεσαίας τάξης κυριάρχησε στην πρώτη ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την Κατάσταση του Έθνους μετά την επανεκλογή του. Μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου, ο  Ομπάμα  υποσχέθηκε την τόνωση της ανάκαμψης προς όφελος της αμερικανικής μεσαίας τάξης, με αύξηση των μισθών και δαπάνες για στήριξη της αμερικανικής αγοράς εργασίας.  

«Η μείωση του ελλείμματος από μόνη της δεν είναι οικονομικό σχέδιο, χρειαζόμαστε ποιοτικές θέσεις εργασίας» είπε, καλώντας επίσης σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Θέτοντας τη μεσαία τάξη, «την πραγματική κινητήρια δύναμη της αμερικανικής ανάπτυξης», στο επίκεντρο της ατζέντας του, ο αμερικανός πρόεδρος έβαλε ως στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 7,25 δολ. στα 9 δολ. την ώρα στα επόμενα τρία χρόνια.
 Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί έξυπνα, ώστε να ωφελήσει τους πολλούς. Ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί το κόστος των παροχών στην υγεία, ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο δρόμος προς την ανάπτυξη δεν είναι στρωμένος με περικοπές». Επίσης, επισήμανε την ανάγκη επενδύσεων στις υποδομές, την παιδεία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα σχέδια Ομπάμα, συναντούν τις σφοδρές αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων, που επιμένουν στην ανάγκη περικοπών και μείωσης του κράτους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής.

«Η πλειοψηφία των Αμερικανών, υποστηρίζουν μια μεταρρύθμιση στους νόμους για τα όπλα, που θα βασίζεται στη λογική» ποστήριξε ο κ. Ομπάμα.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι για το ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτά. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις οικογένειες των θυμάτων, από τις τελευταίες αιματηρές επιθέσεις, λέγοντας ότι έχουν το δικαίωμα σε μια ψηφοφορία για το «καυτό» αυτό ζήτημα. Ο  Ομπάμα ανακοίνωσε επίσης την αποχώρηση 34.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν εντός του επόμενου έτους.