Και τα φάρμακα για το AIDS εκτός λίστας

Aλαλούμ με τα φάρμακα μετά την απόφαση για αφαίρεση  πλήθους σκευασμάτων από τη λίστα ακριβών φαρμάκων, μεταξύ αυτών και αυτά για το AIDS. Oπως επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή για να τα προμηθευτούν. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα κατά της αιμορροφιλίας, τις αυξητικές ορμόνες, τα διαλύματα παρεντερικής διατροφής και άλλα εξειδικευμένα σκευάσματα.

Την Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου απέστειλε αναλυτικά τη λίστα με 67 σκευάσματα «υψηλού κόστους», των οποίων οι συσκευασίες σε όλες τις μορφές τους σβήνονται από τον σχετικό κατάλογο. Το υπουργείο επισημαίνει ότι τα σκευάσματα θα διακινούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και όχι από ιδιωτικά, συνεπώς δεν θα απαιτείται συμμετοχή ασφαλισμένων.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων υποστηρίζει ότι θα υπάρξει αλαλούμ με τις συνταγές όλων των φαρμάκων που αφαιρέθηκαν από τη λίστα, αφού δεν προβλέπεται διαδικασία συνταγογράφησής τους. Στην σχετική τους ανακοίνωση αναφέρουν:  «Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα, δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Σαλμά σε τηλεοπτικό σταθμό (δηλώσεις που επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη στον τύπο) σχετικά με την διαγραφή 600 φαρμάκων υψηλού κόστους από το σχετικό κατάλογο. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Σαλμά, κακώς τα φάρμακα αυτά είχαν ενταχθεί στον κατάλογο και έπρεπε να διαγραφούν, ώστε οι ασθενείς να τα προμηθεύονται πλέον από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Κατά τις δηλώσεις του Υπουργού στον κατάλογο παραμένουν μόνον 300 περίπου φάρμακα και έτσι θα υπάρξει μείωση της δαπάνης.

»Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Σαλμάς έχει σαφή εικόνα του περιεχομένου του τελικού καταλόγου που δημοσιεύτηκε, αν συνάδει με τις δηλώσεις του, αν πράγματι εξυπηρετούνται οι ασθενείς ή αν ο νέος κατάλογος θα περιορίσει τη δαπάνη, όμως τον διαβεβαιώνουμε ότι απέχει πολύ τόσο από τις δηλώσεις όσο και από την πραγματικότητα. Ο κατάλογος που παρουσίασε ο Υπουργός αφορά μόνο στην εμπορική ονομασία 233 φαρμάκων, ενώ ο κατάλογος που ίσχυε μέχρι σήμερα περιελάμβανε την εμπορική τους ονομασία και αναλυτικά όλες τις μορφές, περιεκτικότητες και συσκευασίες αυτών των ίδιων φαρμάκων. Έτσι προέκυπτε ο αριθμός 870 και όχι από περιττά φάρμακα.

»Η πραγματικότητα είναι ότι αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο 67 φάρμακα, που απευθύνονται στις ποιο ευαίσθητες κατηγορίες: τα φάρμακα για το AIDS, οι αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες, οι αυξητικές ορμόνες, οι ανταγωνιστές της αυξητικής ορμόνης, διαλύματα παρεντερικής διατροφής και 5 άλλα φάρμακα μικρή αξίας, (που είναι αδιάφορο και αν διαγραφούν). Κατά τα λοιπά ο αριθμός των φαρμάκων του καταλόγου παραμένει αμετάβλητος και δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση παρά μόνο σε πρόσθετη ταλαιπωρία.

»Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι για τα φάρμακα που διαγράφηκαν δεν υπάρχει πλέον καμιά νόμιμη διαδικασία εκτέλεσης συνταγών και χορήγησής τους σε εξωτερικούς ασθενείς από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

»Αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε αυτή την παρέμβαση, όχι από πνεύμα αντιπαλότητας προς τον Υπουργό, αλλά για να καθησυχάσουμε τους ασθενείς που συρρέουν έντρομοι από εχθές το πρωί στα νοσοκομεία και ρωτούν για τα φάρμακά τους.

»Αργά το βράδυ της Τετάρτης, Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν δεν θα έχουν συμμετοχή αφού θα συνεχίσουν να χορηγούνται από τα νοσοκομεία. Αναρωτιόμαστε εύλογα: τότε για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν του καταλόγου και προς τι οι δηλώσεις περί ανάγκης περιορισμού των φαρμάκων; Αναμένουμε τις διευκρινίσεις του Υπουργείου για το τι πραγματικά ισχύει για τους εξωτερικούς ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομειακά φαρμακεία.»

Τελευταία νέα