ΔΝΤ: Λανθασμένες εντυπώσεις!

Σε «λανθασμένες εντυπώσεις» για το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών αναφέρθηκε  ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας όμως ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση για πρόσφατη αναφορά του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα ότι πρόκειται να ζητήσει από το ΔΝΤ διευκρινίσεις σχετικά με επιπτώσεις από «λάθη σε υπολογισμούς» που έχουν συμβεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση του Έλληνα υπουργού, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «λανθασμένες εντυπώσεις», επαναλαμβάνοντας σημεία από πρόσφατη συνέντευξη του Ολιβιέ Μπλανσάρ σε ελληνική εφημερίδα.

«Πρόκειται για ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, συνδέοντας κάποιος τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί, με μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μείωση του χρέους». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε την ελάφρυνση του χρέους, γι’ αυτό, καθήκον τώρα είναι η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί».

Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και το θέμα που προέκυψε, ο κ. Ράις σημείωσε επίσης ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, επισημαίνοντας την «περίοδο πολιτικής αστάθειας», την «κακή εφαρμογή του προγραμματισμού», όπως και την «απώλεια της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός του ευρώ, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα στην ευρωζώνη.

Μεταξύ άλλων και απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις του Όλι Ρέν γύρω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ με θέμα τους πολλαπλασιαστές, υποστηρίζοντας ξανά ότι το ΔΝΤ και οι εταίροι του βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» για το ελληνικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και ότι «πρωταρχικός στόχος» και «για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις», όπως είπε, είναι η εφαρμογή του.

Σε ερώτηση για τους νέους αριθμούς στα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, διατύπωσε την άποψη ότι τόσο το θέμα της ανεργίας όσο και άλλα ζητήματα είναι βασικοί λόγοι που πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα το συμφωνηθέν πρόγραμμα.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο φορολογικό, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ ζητά συνέχεια «περισσότερη πρόοδο» από τις ελληνικές αρχές και προσθέτοντας ότι «εκτιμούμε πως δεν έγινε αρκετή πρόοδος» και αναμένεται η συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα για τα Δημόσια Έσοδα.

Καταλήγοντας, ο κ. Ράις τόνισε ότι το «κλειδί τώρα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και την αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, είναι η εφαρμογή του προγράμματος».

Τέλος, σε ερώτηση για την Κύπρο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τα όσα είχε πει στις 31 Ιανουαρίου ότι στελέχη του ΔΝΤ συνεργάζονται με τις κυπριακές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους για να εξευρεθεί λύση στο τραπεζικό τομέα του νησιού που θα είναι συμβατή με τη βιωσιμότητα του χρέους και πως καθοριστικός στόχος είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής βιωσιμότητας της Κύπρου εντός της ευρωζώνης.

Ο κ. Ράις δεν θέλησε να απαντήσει αν υπήρξαν διαβουλεύσεις στελεχών του Ταμείου με τους υποψήφιους για την προεδρία της Κύπρου, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για να υπάρξει «διαρκής λύση».Τελευταία νέα

World Markets

Shanghai 2,123.85 +13.47 (0.64%)
Nikkei 225 9,159.39 +164.24 (1.83%)
Hang Seng Index 20,629.78 +582.15 (2.90%)
TSEC 7,738.05 +159.25 (2.10%)
FTSE 100 5,919.54 +99.62 (1.71%)
EURO STOXX 50 2,596.33 +53.11 (2.09%)
CAC 40 3,579.10 +77.01 (2.20%)
S&P TSX 12,360.16 0.00 (0.00%)
S&P/ASX 200 4,390.00 +50.60 (1.17%)
BSE Sensex 18,464.27 +443.11 (2.46%)