Ο Ομπάμα επανέρχεται για τη νομοθεσία ελέγχου των όπλων

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε την Παρασκευή το μήνυμα του για τον έλεγχο των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας και πάλι από το Κογκρέσο να ψηφίσει σχετικά με τις προτάσεις του για αυστηρότερους νόμους στη χρήση όπλων.

 

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην σφαγή του περασμένου Δεκεμβρίου στο δημοτικό σχολείο στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, όπου 20 παιδιά και έξι ενήλικες έχασαν τη ζωή τους. Η τραγωδία έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει μια πολύπλοκη εθνική συζήτηση για τη βία και για την πιθανότητα αυστηρότερων κανονισμών στην κατοχή και χρήση όπλων.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι πέρυσι στο Σικάγο έγιναν 443 δολοφονίες οι οποίος διεπράχθησαν με πυροβόλα όπλα. Από τα θύματα, 65 ήταν κάτω των 18 ετών κάτι που όπως είπε θεωρείται ισοδύναμο με μια τραγωδία σαν αυτή στο Νιουτάουν, κάθε τέσσερις μήνες.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών ζητά κάποια κοινή, λογική πρόταση για να είναι πιο δύσκολο στους εγκληματίες να πάρουν στα χέρια τους ένα όπλο», είπε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι η ιδιοκτησία στα όπλα είναι διαφορετική σε αστικές περιοχές από ότι είναι στις αγροτικές περιοχές, και είπε ότι η βελτίωση των συνθηκών στις διάφορες κοινότητας, στην εκπαίδευση και στις οικογένειες, θα βοηθούσε ώστε να μειωθεί η βία.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ομπάμα τίμησε σε τελετή στο Λευκό Οίκο, 10 αμερικανούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι έξι εκπαιδευτικοί που σκοτώθηκαν στο Νιουτάουν με το Μετάλλιο των Πολιτών, την υψηλότερη τιμή που μπορεί να λάβει ένα πολίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι έξι εκπαιδευτικοί τιμήθηκαν μετά θάνατον για την προστασία της ζωής των μαθητών του σχολείου. Οι υπόλοιποι τιμήθηκαν για την εθελοντική τους εργασία και την παροχή αρωγής σε πάσχοντες συμπολίτες τους.Τελευταία νέα