Η φοροδιαφυγή στο επίκεντρο

Στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής εστίασε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας χθες το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης» με αντικείμενο το φορολογικό.

 

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως ένα από τα βασικά εργαλεία που θα βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως είναι το σύστημα Taxis, οι διαδικτυακές υπηρεσίες σύνδεσης με άλλους φορείς και οι ηλεκτρονικές πληρωμές (τέλη αυτοκίνητων, επίδομα θέρμανσης, ηλεκτρονικό παράβολο).

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως η φορολογική πολιτική πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Επίσης, όπως σημείωσε, πρέπει να αλλάξει η αντίληψη σε ότι αφορά την αξιολόγηση του προσωπικού, και να εδραιωθούν όχι μόνο ποιοτικά αλλά και ποσοτικά κριτήρια.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι εδώ και χρόνια δίνονται λάθος κίνητρα και στο προσωπικό και στους πολίτες. Για να καταλήξει ότι η επιτυχία δεν είναι δεδομένη, τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Παράλληλα, την ανάγκη δημιουργίας ενός εντελώς καινούργιου φορολογικού συστήματος που θα είναι απλό και δίκαιο, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως ο στόχος αλλά και το αποτέλεσμα των φορολογικών συστημάτων στην Ελλάδα, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, είναι η φορολογική ασυλία, ενώ παράλληλα, όπως ανέφερε, είναι εξαιρετικά αργές οι διαδικασίες του ΣΔΟΕ, καθώς ο μέσος χρόνος εκδίκασης υποθέσεων είναι τα 7,5 έτη.

Στη συνέχεια επεσήμανε πως στην Ελλάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς, δεν πληρώνεται, κάθε χρόνο, φόρος εισοδήματος ύψους εννέα δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει φορολογική ασυλία αλλά και, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, μια εμμονή των πλουσίων να μην πληρώνουν φόρους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, θα πρέπει να υπάρξει ένα εντελώς καινούργιο φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι απλό και δίκαιο. Αυτό, όπως εξήγησε, θα πρέπει να προβλέπει περιουσιολόγιο (ο κάθε φορολογούμενος θα δηλώνει εισοδήματα, ακίνητα, μετοχές και καταθέσεις, προκειμένου έτσι να γίνεται επαλήθευση των φορολογικών δηλώσεων), ενιαίο φόρο εισοδημάτων και κατάργηση διατάξεων όπως αυτή της περαίωσης που οδηγούν στη φορολογική ασυλία. Για το θέμα του φορολογικού συντελεστή που θα πρέπει να ισχύσει, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρο των φορολογικών συντελεστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να μη γίνεται λόγος ούτε για υπερφορολόγηση ούτε για υποφορολόγηση.

Ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, σημείωσε πως το υπάρχον φορολογικό σύστημα αποτελεί πεδίο επανεξέτασης, αλλά δεν είναι εύκολο, στην κατάσταση που είναι η χώρα, να καταργηθεί και να ισχύσει ένα άλλο.

Ο κ. Χατζησωκράτης επεσήμανε πως το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα δαπανών, αλλά κυρίως πρόβλημα εσόδων. Όπως σημείωσε, η προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς το κάθε κόμμα που συμμετέχει σε αυτή έχει και τη δική του ατζέντα. Επίσης, όπως ανέφερε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, η περιουσιακή κατάσταση δεν προσδιορίζει και το τρέχον εισόδημα των φορολογούμενων, ενώ σωστές δράσεις «τσουβαλιάζονται» με τις περικοπές και άλλα μέτρα, και έτσι «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζησωκράτης υπεραμύνθηκε επιλογών της κυβέρνησης, όπως είναι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και η φορολογία κατοχής ακινήτων. Για το πρώτο, σημείωσε πως η επιστροφή φόρου καλύπτει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ενώ υπάρχουν και προβλέψεις για ευπαθείς ομάδες (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) αλλά ο πολίτης δεν έχει ενημερωθεί για το τι δικαιούται και γενικά το μέτρο δεν έχει «επικοινωνηθεί» σωστά (με ευθύνη και των ΜΜΕ, όπως ανέφερε). Για το θέμα της φορολόγησης της κατοχής ακίνητης περιουσίας, σημείωσε, πως «βάζει μπροστά» το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.Τελευταία νέα

World Markets

Shanghai 2,123.85 +13.47 (0.64%)
Nikkei 225 9,159.39 +164.24 (1.83%)
Hang Seng Index 20,629.78 +582.15 (2.90%)
TSEC 7,738.05 +159.25 (2.10%)
FTSE 100 5,919.54 +99.62 (1.71%)
EURO STOXX 50 2,596.33 +53.11 (2.09%)
CAC 40 3,579.10 +77.01 (2.20%)
S&P TSX 12,360.16 0.00 (0.00%)
S&P/ASX 200 4,390.00 +50.60 (1.17%)
BSE Sensex 18,464.27 +443.11 (2.46%)