Σε αδιέξοδο οδηγείται η συνάντηση του G20

Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις και σαφή κατεύθυνση αναμένεται να είναι το τελικό ανακοινωθέν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 στη Μόσχα που ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο στις συζητήσεις τους, με τη διάσταση απόψεων να είναι φανερή μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.
Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος,σύμφωνα με το Reuters, δεν περιλαμβάνει το πρόσφατο αίτημα του G7 ότι η οικονομική πολιτική δεν θα πρέπει να θεσπίζει συγκεκριμένους στόχους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ αποφεύγει εντέχνως και οποιαδήποτε αναφορά στον καθορισμό νέων στόχων για τη μείωση του χρέους, κάτι που επιθυμούσε διακαώς η Γερμανία αλλά οι ΗΠΑ ήθελαν να αποφύγουν.
Σε γενικές γραμμές, το G20 παραμένει προσκολλημένο στην ανάγκη αποφυγής της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές συναλλάγματος, χωρίς άμεση αναφορά σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά ούτε για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, κάτι που φαίνεται να απαίτησε η Κίνα, η οποία αποτελεί σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απηύθυνε έκκληση στο G20 να αποφευχθεί η χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, λέγοντας ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η δέσμευση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα ζήτησε από τις χώρες του G20 να υιοθετήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και το όριο του 60% για το χρέος. Πρότεινε την εφαρμογή του συγκεκριμένου κανόνα σε όλες τις «βιομηχανικές, αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες οικονομίες». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος κάλεσε τις χώρες του G20 να εστιάσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρά σε βραχυπρόθεσμα υποστηρικτικά δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα. Aν και δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη χώρα του G20, τα σχόλιά του ήταν αιχμή στις πολιτικές της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε τις συζητήσεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες «ανάρμοστες» και «άκαρπες» και είπε ότι η σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι σύμφωνη με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε επιτοκιακή μείωση μόνο λόγω της ανατίμησης του ευρώ και εξέφρασε την άποψη ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι εναρμονισμένη σε μεγάλο βαθμό με τα βασικά οικονομικά δεδομένα.
 
Καθησυχαστική εμφανίστηκε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαρακτήρισε υπερβολική τη συζήτηση για τους νομισματικούς πολέμους, λέγοντας ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν απέχουν πολύ από την ορθή τους αξία. «Πράγματι το ευρώ έχει ανατιμηθεί και το γιεν έχει υποτιμηθεί, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα καλών πολιτικών στην Ευρωζώνη και μιας πιο χαλαρής πολιτικής στην Ιαπωνία» ανέφερε. Η αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λάελ Μπρέιναρντ ζήτησε από τις χώρες του G20 να ευθυγραμμίσουν το πλαίσιο των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι «επιπόλαιες» συζητήσεις για τα νομίσματα.
Κάλεσε δε, τα ισχυρότερα μέλη της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να αυξήσουν τη ζήτηση, λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να εξισορροπηθεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής». Τέλος, ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, είπε ότι οι ΗΠΑ ενεργούν σύμφωνα με τις θέσεις του G7, χρησιμοποιώντας τα εσωτερικά «εργαλεία» πολιτικής τους για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να μειώσουν την ανεργία.Τελευταία νέα