Θα επιδοτούνται οι φοιτητές που θα μετακινηθούν με την συγχώνευση των σχολών τους

Την πρόθεση του να επιδοτηθούν όσοι φοιτητές θα μετακινηθούν λόγω της συγχώνευσης της σχολής τους, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, για άλλη μια φορά, στην κατάσταση, που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε, ότι αυτό το μοντέλο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, ξεχείλωσε. Δημιουργήθηκαν 40 Ιδρύματα, 536 τμήματα, και πολλές φορές τα γνωστικά αντικείμενα δεν λογοδοτούν ούτε σε επιστημονική αναγκαιότητα, ούτε στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Μάλλον, αυτά τα πτυχία είναι ο προθάλαμος στην ανεργία. Είναι πτυχία με γνωστικά αντικείμενα, τα οποία έχουν οδηγήσει τους νέους μας, σε αυτά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σήμερα. Έπρεπε λοιπόν αυτό το σύστημα να εξορθολογιστεί. Έπρεπε να μαζέψουμε αυτό το ξεχείλωμα, να το νοικοκυρέψουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε γνωστικά αντικείμενα τα οποία θα είναι εφόδια στους νέους μας, για να μπορούν να βρουν εργασία. Και όχι μόνο εργασία. Αλλά να έχουν αποκτήσει και καλύτερη γνώση».

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ιδιαίτερα ότι με το σχέδιο «Αθηνά» γίνεται προσπάθεια «ομογενοποίησης» των γνωστικών αντικειμένων, που ήταν διάσπαρτα σε διάφορα ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ), έτσι ώστε να καταλήγουν οι σπουδές σε ένα ισχυρό πτυχίο. Ο υπουργός έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα. 

Ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στην επιδότηση των μετακινούμενων φοιτητών τόνισε : «Εκεί που θα υπάρξουν τελικά μεταφορές φοιτητών, θα υπάρξει μέριμνα, από το Υπουργείο, ώστε να υπάρξει επιδότηση, να μην υπάρξει το κόστος στην οικογένεια. Αλλά το όφελος για την οικογένεια και τον φοιτητή, τον σπουδαστή, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το πρόσκαιρο κόστος, το οποίο θα επιβαρυνθούμε εμείς ως Πολιτεία. Το όφελος είναι, ότι αυτό το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο οδηγεί σε μια έξοδο των νέων μας, σε μια νέα μετανάστευση, και χάνουμε τον ανθό της κοινωνίας μας, θα σταματήσει» . Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη : «Εάν από τους 250.000 φοιτητές υπάρξει ανάγκη στο τέλος να μεταφερθούν κάποιοι 5.000-10.000, (θα δούμε πόσοι είναι), θα υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία. Θα υπάρξει επιδότηση, ώστε να μην επιβαρυνθεί η μέση ελληνική οικογένεια. Σε αυτό είμαι ξεκάθαρος».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος όμως αναφέρθηκε και στο θέμα του διαλόγου, για το σχέδιο «Αθηνά» ο οποίος συνεχίζεται, λέγοντας :«Καταρχήν γίνεται ένας διάλογος εδώ και 4-5 μήνες, ο οποίος είναι ουσιαστικός, όχι προσχηματικός. Κάθε μέρα βλέπουμε φορείς από κάθε πόλη. Βλέπουμε Πανεπιστημιακούς, βλέπουμε συναδέλφους, βλέπουμε Προέδρους, βλέπουμε Πρυτάνεις, βλέπουμε Δημάρχους, βλέπουμε Βουλευτές, βλέπουμε νεολαίους, βλέπουμε φοιτητές, σπουδαστές. Κάθε μέρα γίνεται αυτό εδώ και 3 μήνες. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανοίξει ένα διαδικτυακό κόμβο, που απαντάμε σε όλα τα ερωτήματα τα οποία τίθενται.Γίνεται μια ανταλλαγή απόψεων έτσι ώστε οι νέοι και οι νέες συμμετέχουν και απαντάμε.

Έτσι είναι και αυτός ο διάλογος, το επαναλαμβάνω, δεν είναι προσχηματικός. Διότι κάποιοι έλεγαν στην αρχή ότι δεν κάνουμε διάλογο.

Αυτό το οποίο όμως προέχει, είναι να βρούμε τον βέλτιστο κοινό τόπο. Δεν πρόκειται για μία ιδεοληψία του νυν Υπουργού ότι δηλαδή θέλει να κάνει μία αλλαγή. Εδώ θέλουμε να βρούμε το βέλτιστο κοινό τόπο, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας καλύτερες ευκαιρίες. ‘Αρα είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, ο οποίος συνεχίζεται. Αύριο θα δούμε την Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, που έχει συγκεκριμένες προτάσεις, την Τρίτη θα δούμε τη ΔΗΜΑΡ, που έχει καταθέσει πολύ σημαντικές προτάσεις. Όλα αυτά τα συμπεριλαμβάνουμε, ώστε στο τέλος του μηνός να έχουμε το τελικό Σχέδιο.