Στις κάλπες οι Αρμένιοι

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Δευτέρα περίπου 2,5 εκατομμύρια αρμένιοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται τεστ για τη δημοκρατία στη χώρα αυτή, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2008, οι οποίες σημαδεύτηκαν από αιματηρές συγκρούσεις. Την εκλογική διαδικασία θα επιβλέψουν πάνω από 600 διεθνείς παρατηρητές.

Ο πρόεδρος της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν, υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία, θεωρείται το μεγάλο φαβορί, καθώς δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, του δίνει το 68% των ψήφων. Ο Σαρκισιάν έχει υποσχεθεί “ελεύθερες” εκλογές στη χώρα  των 3 εκατομμυρίων κατοίκων. “‘Εχουμε ανάγκη τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές όπως το οξυγόνο. Και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε τις καλύτερες δυνατές εκλογές”, δήλωσε.

Την προεδρία της χώρας διεκδικούν έξι ακόμα υποψήφιοι. Το 2008, η εκλογική νίκη του Σαρκισιάν, την οποία αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, προκάλεσε διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.

Το 2012, ο ΟΑΣΕ εκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας κατά τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του Σαρκισιάν.