Ματαίωσε τη συμμετοχή του σε αγώνες ο Πιστόριους

Ο Όσκαρ Πιστόριους ματαίωσε τη συμμετοχή του σε όλους τους αγώνες στους οποίους επρόκειτο να πάρει μέρος κατά τους προσεχείς μήνες, για να μπορέσει να αφιερωθεί στην προετοιμασία της υπεράσπισής του απέναντι στην κατηγορία του εκ προμελέτης φόνου, η οποία τού απαγγέλθηκε επισήμως την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο ατζέντης του.

Ο Πιστόριους κατηγορείται για το φόνο της συντρόφου του Ρέεβα Στέενκαμπ, κατηγορία για την οποία εάν καταδικαστεί, είναι πιθανό να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή.

“Αποφάσισα ότι ύστερα από αυτά τα τραγικά γεγονότα δεν έχουμε καμία επιλογή από τη ματαίωση της συμμετοχής του ‘Οσκαρ Πιστόριους σε όλους τους μελλοντικούς αγώνες για τους οποίους έχει υπογράψει συμβόλαιο”, δήλωσε αργά χθες ο ατζέντης του διάσημου αθλητή των Παραολυμπιακών Αγώνων, Πιτ βαν Ζιλ.

Πρόκειται για δυο αγώνες στην Αυστραλία και ένα στη Βραζιλία, το Μάρτιο, ένα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και ένα στη Βρετανία, τον Μάιο.

Ο βαν Ζιλ, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τον Πιστόριους στο αστυνομικό τμήμα στο οποίο κρατείται, τόνισε ότι οι χορηγοί εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν και ότι τα συμβόλαια που έχει υπογράψει παραμένουν εν αναμονή του αποτελέσματος της δίκης του.

Ο νοτιοαφρικανός δρομέας Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται για το φόνο της συντρόφου του, βρισκόταν συνεχώς υπό μια “απίστευτη πίεση”, δήλωσε ο πρώην διευθυντής του Λυκείου του στην Πρετόριας Μπιλ Σρόντερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Star of Johannesburg. “Αναρωτιέται κανείς τι ρόλο έπαξε η απίστευτη πίεση στην οποία βρισκόταν συνεχώς ο Οσκαρ”, τόνισε ο Σρόντερ πρώην διευθυντής του ιδιωτικού σχολείου Boy’s High School της Πρετόριας. “Ελπίζω μόνο να υπάρχουν ελαφρυντικά. Ελπίζω να ήταν ένα ατύχημα και όχι μια εν ψυχρώ δολοφονία. Όμως, τίποτα δε θα είναι όπως πριν. Ένας μύθος κατέρρευσε”, τόνισε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σρόντερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πιστόριους λίγες ημέρες πριν από το φόνο της φίλης του για να τού ζητήσει τη συμβολή του στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για το παλιό του σχολείο. “Μού είπε ότι το ποσό που θα προσφέρει θα είναι σχετικά μικρό γιατί μόλις είχε αγοράσει ένα καινούργιο σπίτι στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ήταν πολύ ενθουσιασμένος που θα μετακόμιζε. Η κοινωνική του ζωή ήταν εκεί, συνεπώς ήταν πρακτικό. Σκεφτόταν να διατηρήσει ένα μικρό διαμέρισμα στην Πρετόρια για να μένει εκεί από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή για τις προπονήσεις του. Δούλευε σκληρά και χαιρόταν που θα συμμετείχε σε αγώνες στην Αυστραλία σε μερικές εβδομάδες”, πρόσθεσε ο Σρόντερ. Ο Πιστόριους κατηγορείται για τον εκ προμελέτης φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, οι οποίες ώστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από πηγές προσκείμενες στην έρευνα, ανάμεσα στα ευρήματα που ενοχοποιούν τον Πιστόριους είναι ένα μπαστούνι του κρίκετ γεμάτο αίματα. Ο Σρόντερ πρόσθεσε ότι ο Πιστόριους δεν αναφέρθηκε στη φίλη του κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους. “Δε μιλούσε ποτέ για τις φίλες του μαζί μου. Γνώριζα ότι είχε επιτυχία στις γυναίκες γιατί ήταν όμορφος και χαρισματικός”, τόνισε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η εφημερίδα The Star οf Johannesbourg πήρε επίσης συνέντευξη από τον πρώην ποδοσφαιριστή Μαρκ Μπάτσελορ, που ανήκει στο περιβάλλον της πρώην συντρόφου του Πιστόριους, ο οποίος έδειξε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας το σημάδι στον τoίχο εστιατορίου του Γιοχάνεσμπουργκ από σφαίρα που έρριξε ο Πιστόριους πριν από δυο εβδομάδες.

Ο αθλητής προσποιήθηκε ότι δε γνωρίζει τίποτα και η εξήγηση που δόθηκε τότε στους πελάτες ήταν ότι εξερράγη μια φιάλη υγραερίου. Σύμφωνα με τον Μπάτσελορ, η σχέση του Πιστόριους και της πρώην φίλης του Σαμάνθα Τέιλορ δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχισμένη. Η νεαρή γυναίκα έχει δηλώσει ότι ο αθλητής οδηγούσε με ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα ότι την αγνοούσε όταν τον παρακαλούσε να μειώσει ταχύτητα και ακόμα ότι τής απαγόρευε να φοράει ψηλά τακούνια και σκουλαρίκια. Α

πό την πλευρά της, η οικογένεια Στέενκαμπ έσπασε τη σιωπή της από τη στιγμή που τhς παραδόθηκε η σορός της Ρίβα, την Παρασκευή, στο Πορτ Ελίζαμπεθ. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε και να ξεπεράσουμε αυτήν την τραγική απώλεια. Αυτό που θέλουμε είναι απαντήσεις, απαντήσεις στο ερώτημα γιατί η όμορφη κορούλα μας πέθανε με τέτοιον τρόπο”, δήλωσε η μητέρα της Τζουν Στέενκαμπ σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες The Times και Sowetan. Ο θείος του θύματος Μάικ υπογράμμισε ότι η οικογένεια “έχει εμπιστοσύνη ότι η δικαιοσύνη θα επιτελέσει το έργο της”, αλλά ότι γνωρίζει αυτό δε θα φέρει τη Ρίβα πίσω στη ζωή.