Στα δικαστήρια η ‘Ασπα Ζαΐμη για τους πίνακες του Β. Γουλανδρή

Ελληνίδα κληρονόμος δίνει δικαστική μάχη στην Ελβετία αναζητώντας τη χαμένη συλλογή Picasso, Van Gogh, Renoir, Monet, Cezanne and Degas που υποστηρίζει ότι είναι μέρος της κληρονομιάς της. Ο λόγος για την ‘Ασπα Ζαΐμη ανιψιά του Aνδριώτη εφοπλιστή, Βασίλη Γουλανδρή και τη συλλογή με τα έργα τέχνης του εκλιπόντος στο σαλέ του στο Γκσταάντ που εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1 δις δολάρια.  

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει την υπόθεση  καθώς τα έργα της συλλογής αν και αποτελούσαν μέρος κληρονομιάς φέρονται να πουλήθηκαν από τον ίδιο τον Βασίλη Γουλανδρή κάτι όμως η ανιψιά του αμφισβητεί. Ο Βασίλης Γουλανδρής, θείος της Ασπασίας Ζαΐμη, είχε μία τεράστια συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, το 1/6 της οποίας ήρθε στα χέρια της Ασπασίας το 2000, οπότε και πέθανε η σύζυγος του Βασίλη Γουλανδρή, Ελίζα. (Αυτός ήταν και ο όρος στη διαθήκη του).

Τα 83 κομμάτια της συλλογής, όμως, φέρονται να έχουν πουληθεί το 1985 από τον ίδιο τον Βασίλη Γουλανδρή, κάτι το οποίο αμφισβητεί η ανιψιά του, λέγοντας: «Είμαι σίγουρη πως ο θείος μου δεν πούλησε τους πίνακες. Δεν θα μπορούσε να το έκανε. Ήταν περήφανος γι’ αυτή τη συλλογή». «Είμαι αποφασισμένη να βρω τους πίνακες, οι οποίοι υπήρχαν στο σπίτι των θείων μου. Πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι ήταν μέρος της κληρονομιάς μου», λέει στο Bloomberg, η Ελληνίδα κληρονόμος.

Η υπόθεση εξετάζεται από το δικαστήριο της Λωζάνης. Το δικαστήριο θα εξετάσει αν η αγοραπωλησία του 1985 ήταν νόμιμη. Πάντως οι τιμές στις οποίες πωλήθηκαν τα 83 αριστουργήματα, σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν πολύ χαμηλή. Ο Βασίλης Π. Γουλανδρής και η σύζυγός του Ελίζα ήταν λάτρεις της τέχνης και συλλέκτες.

 Βασίλης Π. Γουλανδρής, εκτός από επιτυχημένος εφοπλιστής ήταν και ένας ευαίσθητος, διορατικός και ενημερωμένος συλλέκτης. Με τη σύζυγό του Ελίζα ήταν λάτρεις των τεχνών. Επισκέπτονταν μουσεία και εκθέσεις, ενίσχυαν με χορηγίες εκδηλώσεις και υποστήριζαν τις εικαστικές τέχνες, ενώ συναναστρέφονταν καλλιτέχνες, συγγραφείς και γενικά διακεκριμένους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων.

Ο Βασίλης Π. Γουλανδρής γεννήθηκε στην Άνδρο το 1913. Σπούδασε στην Ελλάδα και στη συνέχεια Νομικά στην Ελβετία. Το 1950 ανέλαβε τη διεύθυνση των οικογενειακών ναυτιλιακών επιχειρήσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Bureau of Shipping.

Διακεκριμένος φιλότεχνος και συλλέκτης έργων τέχνης, ήταν μέλος πολλών μουσείων της Ευρώπης, της Αμερικής και κυρίως της Γαλλίας, όπου διέμενε τον περισσότερο χρόνο. Διατηρούσε ιδιαίτερους δεσμούς με επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς κύκλους συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των διαπολιτιστικών σχέσεων και ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Για τη συμβολή του αυτή, ονομάστηκε το 1981 από το γαλλικό κράτος Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής (Chevalier de la Légion d’Honneur) και το 1986 Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής (Officier de la Légion d’Honneur). Το 1983 τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας με το παράσημο του Ταξιάρχη των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres). Στην Ελλάδα τιμήθηκε το 1956 με τον Σταυρό των Ταξιαρχών του Τάγματος του Γεωργίου του Α΄, το 1981 με το Αργυρούν Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το 1992 με τη διάκριση του Μεγάλου Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Βασίλης Π. Γουλανδρής πέθανε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1994.


Η Ελίζα Β. Γουλανδρή, το γένος Καραδόντη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917. Στη Νέα Υόρκη, όπου πήγε για ανώτατες σπουδές, γνώρισε και παντρεύτηκε το 1950 τον εφοπλιστή Βασίλη Π. Γουλανδρή.

Στη Νέα Υόρκη, τη Λωζάνη και το Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε με τον σύζυγό της από το 1965, συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες στα πλαίσια των ομογενειακών κοινοτήτων. Στο Παρίσι ανέπτυξαν με τη συλλογή τους αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα κυρίως στον χώρο των εικαστικών τεχνών. Η γαλλική Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την προσφορά της και τη συμβολή της στην ελληνογαλλική φιλία, την τίμησε με την ανώτατη διάκριση του Ταξιάρχη των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres). Το 1981 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το Αργυρούν Μετάλλιο δια «Φιλοπατρία και Φιλοκαλία». Η Ελίζα Β. Γουλανδρή πέθανε στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου 2000.

Πηγή Bloomberg, Iδρυμα Βασίλη και Ελίζας ΓουλανδρήΤελευταία νέα

 • Κατατέθηκε ο νέος επενδυτικός νόμος

 • Διυπουργική τη Δευτέρα για τους αγρότες

 • Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στο Βέλγιο

 • Nέα παραπομπή της Ελλάδας για παράνομους ΧΥΤΑ, ημερήσιο πρόστιμο 80 χιλ ευρώ!

 • ‘Εγκριση του κοινοτικού προυπολογισμού ζητεί η Μέρκελ

 • Oύτε ευρώ δεν πήρε ο ΟΑΕΔ από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

 • Ριάλιτι το «Eλληνικό Κυνήγι Σπιτιών»

 • ‘Aγνοια δήλωσαν και οι 32 στενοί συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου

 • Πολύνεκρη επίθεση στη Δαμασκό

 • Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη

 • Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για τον φόρο ακινήτων

 • Παπούλιας: Ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ισχυρό χαρτί για τη διπλωματία


 • Η Ελλάδα Αύριο 21-02-2013
 • Kλ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να βγει από την κρίση

 • ‘Eξαρση της γρίπης Η1Ν1