Μέτρα κατά της ανεργίας, όχι σε απολύσεις στο Δημόσιο

Σειρά μέτρων κατά της ανεργίας και στήριξης των οικογενειών που πλήττονται περισσότερο αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους κυβερνητικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου.  Συγκεκριμένα θα υπάρξει παρέμβαση για οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο μεταξύ των μελών τους. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης απέκλεισαν το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, τόνισαν όμως την ανάγκη υλοποίησης της διαδικασίας της κινητικότητας και της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την απομάκρυνση των επίορκων.

Συζητήσαμε για τα ζητήματα της οικονομικής κατάστασης της χώρας και βεβαίως έγινε ειδική συζήτηση για την ανεργία. Κανένας άνεργος δεν πρέπει να μείνει έξω από το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο», σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης στις πρώτες του δηλώσεις λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών κυβερνητικών εταίρων, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα απολύσεων στο Δημόσιο. «Θέλαμε να αφιερώσουμε τη σημερινή συνάντηση στην πραγματική οικονομία», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Οι παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία ξεκινούν από τις τράπεζες και τη ρευστότητα. Αυτό είναι η πρώτη μας απόφαση που θα πάρει τη μορφή δέσμης συγκεκριμένων παρεμβάσεων».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεργίας ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε κυβερνητική παρέμβαση που όπως είπε πρέπει να καλύπτει περίπου 700.000 άνεργους και επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης «κανένας άνεργος να μη μείνει άνεργος ιατροφαρμακευτικά». Οσον αφορά στα της δημόσιας διοίκησης ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τις κινητικότητας ώστε να μην υπάρχει καμία μυθολογία περί απολύσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος νωρίτερα του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε: «Κάναμε μια λεπτομερή κουβέντα για την ελληνική οικονομία, μιλήσαμε για ενδεχόμενες πολιτικές με έμφαση στην ανεργία». Ο ίδιος τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια να μεγιστοποιηθούν οι πόροι για την αύξηση της απασχόλησης και πως «στόχος είναι να μειωθεί κυρίως η ανεργία των νέων». Ο  υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα έρθει στη Βουλή. Επίσης ανέφερε ότι έγινε συζήτηση, όπως είπε, για εξοικονομήσεις στο υπουργείο του, καθώς και για δράσεις σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε άλλη μία συνάντηση, η τριανδρία της καταστροφής επιβεβαιώνει την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική του «λάθους». Επιμένουν πεισματικά σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και το μόνο που κάνει με βεβαιότητα είναι να καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία. Το δε όψιμο ενδιαφέρον των συγκυβερνώντων, ιδιαίτερα για την ανεργία, που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στη χώρα μας, είναι υποκριτικό όταν ειδικά ο κρυπτόμενος Πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα την αντιμετωπίσει εφαρμόζοντας επιθετικότερα την ίδια πολιτική λιτότητας, που μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια την τριπλασίασε. Η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά που είναι προσηλωμένη στη στρατηγική της κ. Μέρκελ, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα αυτή την αποδεδειγμένα αποτυχημένη πολιτική λιτότητας σε μια ήδη καθημαγμένη κοινωνία και οικονομία, θα πάρει την απάντησή της από τον ελληνικό λαό, μαζικά, ειρηνικά και αποφασιστικά στην απεργία της 20ης Φεβρουαρίου».

Η αντίδραση του ΚΚΕ

«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης εμπαίζουν και προκαλούν τους ανέργους και ειδικά τους νέους. Αντί για μέτρα προστασίας τους η κυβέρνηση στέλνει σ’ αυτούς χαράτσια και εξοντωτικούς φόρους και χρηματοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματίες. Αξιοποιεί την ανεργία για να τσακίσει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και να καταδικάσει τους νέους σε μισθούς πείνας και σε ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς. Οι άνεργοι, οι νέοι, μαζί με όλους τους εργαζόμενους πρέπει με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 20 Φλεβάρη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, να δώσουν αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα».Τελευταία νέα

 • Συμπλοκή μεταξύ δύο αστυνομικών στο Ηράκλειο

 • Υπεγράφη ιστορική συμφωνία για ειρήνευση στο Κονγκό

 • Ι.Βρούτσης: Άμεση στήριξη των νοικοκυριών χωρίς εργαζόμενο

 • ΠΑΣΟΚ: Κάλπες για την εκλογή συνέδρων

 • Ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προωθεί η κυβέρνηση

 • Ο καρδινάλιος της Σκωτίας κατηγορείται για «ανάρμοστες πράξεις»

 • ΣΥΡΙΖΑ: Ολική διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών κάτω από το όριο της φτώχειας

 • Σήμερα ο β’ γύρος των Κυπριακών εκλογών

 • Οι Ιταλοί ψηφίζουν με φόντο την οικονομική ύφεση


 • Το Βατικανό καταδικάζει τα «ανυπόστατα» δημοσιεύματα
 • Τραυματίας από πυροβολισμό στα Εξάρχεια

 • Ο Ολάντ εξαγγέλλει μείωση δαπανών

 • Ευ. Βενιζέλος: «Ούτε η κοινωνία, ούτε η πραγματική οικονομία αντέχουν πρόσθετα μέτρα»

 • Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

 • Ο Ελ Μπαραντέϊ καλεί σε μποϊκοτάζ των βουλευτικών εκλογών