Στη Νέα Υόρκη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές, και η εντατικοποίηση των συνομιλιών στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συνάντηση θα γίνει σε μια “ευαίσθητη περίοδο”, τόσο για τα δυο προαναφερθέντα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όσο και για τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης εμφύλιας σύρραξης στη Συρία.

Ο προσωπικός απεσταλμένος του γγ στις συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να έχει νέες συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών μέσα στον Μάρτιο, ενώ ο ειδικός σύμβουλος του γγ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα επιδιώξει, επίσης μέσα στον Μάρτιο, την επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αφού στη Λευκωσία θα υπάρχει νέος πρόεδρος και εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να φθάσει σήμερα στην αμερικανική μεγαλούπολη με τελικό προορισμό τον Καναδά, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών θα γινόταν στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά είχε αναβληθεί εξαιτίας του τυφώνα Σάντι.

Πριν από τη συνάντησή του με το γγ των Ηνωμένων Εθνών, θα επισκεφθεί τα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάταν, όπου θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με τον οποίο θα συζητήσει μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Ομογένεια και τις προσπάθειες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για στήριξη ευπαθών ομάδων του ελληνικού λαού.