Γιατί δεν κάνει μια βόλτα στις εφορίες ο κ. Στουρνάρας;

Την ακόλουθη ιστορία μού τη διηγήθηκε φίλος με την ερώτηση-επωδό: Μα αξίζει να διασωθεί αυτή η χώρα;

Συνεπής πάντοτε φορολογούμενος, δεν χρωστούσε ποτέ στην επάρατη Εφορία. Μέχρι που φέτος του ήλθε ειδοποιητήριο ληξιπρόθεσμης οφειλής, με την απειλή μάλιστα της κατάσχεσης. Τι είχε συμβεί; Απλούστατα ο

άνθρωπος πλήρωσε, όπως πάντα τα τελευταία 25 χρόνια, την πρώτη δόση που έλεγε το εκκαθαριστικό της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και περίμενε, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, την ειδοποίηση για τη δεύτερη δόση και για την τρίτη, οι οποίες ποτέ δεν έφτασαν!

Η ερώτηση που απηύθυνε στην Εφορία ήταν αν αυτό έγινε -χωρίς προειδοποίηση βεβαίως- για λόγους οικονομίας. Και προφανώς στη θέση του συγκεκριμένου ατόμου βρέθηκαν χιλιάδες συμπατριωτών μας, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει κάθε φορά τόσα δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορολογουμένους που κατά τα άλλα ήθελαν να είναι συνεπείς.

Το μπάχαλο έχει και άλλες διαστάσεις. Διότι ο κ. Στουρνάρας όχι μόνο διέλυσε τις εφορίες, αλλά τις αποτέλειωσε με την έμπνευση των συγχωνεύσεων, επειδή η Τρόικα ήθελε προφανώς μείωση των δημόσιων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει στο πόδι και να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Έτσι, ένας φορολογούμενος μπορούσε να πληρώσει στην προηγούμενη Εφορία του -την υπό μετακόμιση δηλαδή- την οφειλή του, αλλά αν ήθελε οποιαδήποτε άλλη εξυπηρέτηση, π.χ. ένα παράβολο, έπρεπε να πάει στην Εφορία στην οποίαν συγχωνεύτηκαν οι άλλες!

Όμως ιδιαίτερα τραγική είναι -όπως μου διηγήθηκε- η εικόνα που εμφανίζει στις εφορίες το πλήθος των απεγνωσμένων πολιτών που πηγαίνουν είτε για να τακτοποιήσουν υποθέσεις τους είτε για να διαπραγματευθούν κάποια διευκόλυνση πληρωμής έναντι των χρεών τους! Υπήρχαν πολίτες που έδιναν στον υπάλληλο 77 ευρώ, έναντι χρεών τους, για να «κόψει» το σχετικό παραστατικό με το οποίο θα πλήρωναν στο Ταμείο! Αυτή είναι η εικόνα μιας Ελλάδας που δεν έχει να κάνει με τους φοροφυγάδες τους οποίους το κράτος εξακολουθεί να αφήνει αλώβητους, αλλά για συνεπείς πολίτες που έσπευδαν να τακτοποιήσουν υποθέσεις τους έχοντας δραματικά μειωμένο εισόδημα!

Προφανώς ο κ. Στουρνάρας δεν έχει κάνει ινκόγκνιτο καμιά βόλτα στις εφορίες για να δει την απόγνωση του κόσμου. Των πολιτών, δηλαδή, που συνήθως οι κυβερνήσεις επιβαρύνουν και που σηκώνουν τα φορολογικά βάρη επειδή το κράτος και οι επικεφαλής αυτού δεν είναι σε θέση να εισπράξουν τα δισεκατομμύρια ευρώ που τους οφείλουν εκατοντάδες χιλιάδες κατεργαρέοι.

Η κοινωνία, όπως έχουμε ξαναγράψει, έχει ξεπεράσει τα όριά της. Και η κυβέρνηση θα πρέπει να διερωτηθεί τι θα γίνει την επόμενη χρονιά -αν βεβαίως παραμένει στην εξουσία μέχρι τότε- όταν και οι όποιες οικονομίες των πολιτών θα έχουν εξανεμισθεί εξαιτίας της φορολογικής επιδρομής που προηγήθηκε. Πιστεύει ότι με αυτές τις συνθήκες θα μπορέσει να έχει φορολογικά έσοδα; Το πιο πιθανό είναι να μη δει τον κόσμο στις εφορίες, αλλά στους δρόμους…Τελευταία νέα