Ιατρικές… δικαιολογίες

Εκτός από τα φάρμακα και τη φαρμακοδαπάνη η οποία παραμένει ψηλά, ακόμα και τώρα που το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει, ερωτήματα υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τις προμήθειες ιατρικών υλικών από τα νοσοκομεία για τα οποία ακούγονται τόσα πολλά

 

 

Η μείωση της φαρμακοδαπάνης κατά 17,7% που ανακοινώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της μη πληρωμής από το κράτος των υποχρεώσεών του (πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι) και της μειωμένης κατανάλωσης λόγω κρίσης, και δευτερευόντως λόγω των μέτρων της κυβέρνησης. Ο νόμος (του Μαρτίου του 2012) προέβλεπε τη μείωση σε όλες τις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά 50% και 60%, αλλά αυτός δεν εφαρμόζεται με διάφορες δικαιολογίες από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών. Στο πρόσφατο δελτίο τιμών φαρμάκων που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, η μείωση (βάσει της κατανάλωσης του 2012) δεν θα ξεπερνάει το 3,5% μεσοσταθμικά. Στην πραγματικότητα, αντί για τις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος οι εταιρείες ωφελούνται με πολύ μικρότερες μειώσεις. Αποτελεί ένα ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τον νόμο, στο οποίο κανείς δεν έχει μπει στον… κόπο να απαντήσει. Συγχρόνως, η περίφημη ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιμετωπίζει συνεχώς κολλήματα και δυσκολίες σαν να πρόκειται για κάποια τεράστια ανακάλυψη την οποία πρέπει να κάνουμε σε αυτήν τη χώρα.
Εκτός από τα φάρμακα και τη φαρμακοδαπάνη η οποία παραμένει ψηλά, ακόμα και τώρα που το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει, ερωτήματα υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τις προμήθειες ιατρικών υλικών από τα νοσοκομεία για τα οποία ακούγονται τόσα πολλά.
Οι ανακοινώσεις και πάλι του υπουργείου Υγείας για τα ωφελήματα από τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται δεν αντιστοιχίζονται με την πραγματική κατάσταση που βλέπουμε όλοι στα νοσοκομεία, αλλά ούτε και με τα οικονομικά των νοσοκομείων. Πριν από ενάμιση χρόνο έγιναν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί δημόσιοι διαγωνισμοί για την προμήθεια ιατρικών υλικών με εκπληκτικά αποτελέσματα, αφού υπήρξαν μειωμένες τιμές ακόμα και κατά 80% και 90%. Και, όμως, ούτε η προμήθεια των συγκεκριμένων υλικών δεν έγινε ποτέ. Έκτοτε δε, δεν έγινε ποτέ κανένας ηλεκτρονικός δημόσιος διαγωνισμός.
Υπάρχει μήπως γι’ αυτό κάποια εξήγηση;
Είναι τραγικό καμία κυβέρνηση -ούτε καν η σημερινή- να μην επιθυμεί να συγκρουστεί πραγματικά με την αθλιότητα που επικρατεί στον χώρο της υγείας σε ό,τι αφορά τις τιμές των φαρμάκων και τις προμήθειες στα νοσοκομεία.