Η κυβέρνηση αδρανεί λόγω δέσμευσης στους Γερμανούς;

Ασφαλώς και δεν χρειαζόταν η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία αναφερθήκαμε τις προάλλες,  προκειμένου να αποτυπωθεί τι βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Απλώς, τα στοιχεία της έρευνας ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη θλιβερή πραγματικότητα την οποία ακόμη αποφεύγει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

 

Πιο πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι το 40% των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον έναν άνεργο, γνωστού όντος, βεβαίως, ότι η ανεργία πλησιάζει τα 2.000.000 ατόμων. Το 60% των νοικοκυριών καθυστερεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του και τις λοιπές -κυρίως φορολογικές- υποχρεώσεις του. Προφανώς, δε, το ήμισυ του ελληνικού πληθυσμού δεν θα μπορέσει να καλύψει όλες του τις υποχρεώσεις μέσα στο 2013!

Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, είναι φυσιολογικό να πέφτουν τα κρατικά έσοδα, όπως αναλύαμε σε προηγούμενο σημείωμα. Όπως συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας -ο οποίος προφανώς είχε περισσότερες οικονομικές γνώσεις από όλους τους υπουργούς που τον διαδέχθηκαν- ο νέος φόρος «τρώει» τον φόρο. Και αυτό κατόρθωσε μεταξύ άλλων η κυβέρνησή μας, το φορολογικό πρόγραμμα της οποίας δεν έχει καμμία σχέση με τα όσα σωστά περιλαμβάνονταν στα «Ζάππεια» 1, 2 και 3. Συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις, χαράτσια σε κινητά και ακίνητα, φόροι αλληλεγγύης και δεν ξέρουμε τι άλλο και, βεβαίως, αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των πολιτών προς το κράτος. Αποτέλεσμα, κατακρήμνιση των εσόδων του.

Στους πολιτικούς κύκλους συζητείται ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί έναντι της Γερμανίας να τηρήσει το πρόγραμμα που μας έχουν επιβάλει, χωρίς αλλαγές μέχρι τις γερμανικές εκλογές! Δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει σώνει και καλά να αγκομαχάει η ελληνική κοινωνία, τη στιγμή κατά την οποία οι ομολογίες του ΔΝΤ για την αποτυχία των μέτρων αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απαίτηση, από ελληνικής πλευράς, αλλαγής των όρων της ελληνικής «διάσωσης». Αν ισχύει η παραπάνω δέσμευση του πρωθυπουργού εναντι της Γερμανίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα χάσει το όποιο προβάδισμα έχει αποκτήσει στην ελληνική κοινωνία ως κατάλληλος για πρωθυπουργός, για τους εξής δύο λόγους:

Πρώτον, ο ίδιος κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα της επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών όρων και του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, το οποίο, ορθότατα, κατήγγειλε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επομένως, θα εμφανίζεται ανακόλουθος όταν, μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του έχει δώσει το επιχείρημα να προχωρήσει σε αυτό που υποσχόταν προεκλογικώς.

Δεύτερον, εκείνο το οποίο θα όφειλε να κάνει, μετά την έκθεση του ΔΝΤ, του το «υπεξαιρεί» ως δυνατότητα ο κ. Κουβέλης, καθώς αυτό προέβαλε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, λέγοντας ότι η ομολογία του Ταμείου είναι το «κλειδί» της επαναδιαπραγμάτευσης. Έτσι, ο μεν κ. Σαμαράς -που έχει σηκώσει ασφαλώς το βάρος της μη εξόδου της χώρας από το ευρώ- θα εμφανίζεται ως κοινωνικά ανάλγητος, αποφεύγοντας οποιαδήποτε κίνηση βελτίωσης της κατάστασης στην κοινωνία, ενώ ο κ. Κουβέλης ως ο ο μόνος «συνεταίρος» που νοιάζεται για τον κοσμάκη!  Τελευταία νέα