«Χειμώνας λαϊκής οργής» με χιλιάδες διαδηλωτές στην Βουλγαρία

3773 2013 02 24 12 19 20Πανεθνική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες δυσαρεστημένοι κάτοικοι της φτωχότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ), στους δρόμους της Σόφιας, της Βάρνας, της Φιλιππούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

 

Το κύριο χαρακτηριστικό του «χειμώνα της λαϊκής οργής» στη Βουλγαρία είναι, ότι οι διαδηλωτές ξέρουν με ακρίβεια τι είναι αυτό που δεν θέλουν: να είναι «εύκολη λεία» της αδίστακτης εκμετάλλευσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Άμεση αφορμή για να ξεσπάσει πριν δύο εβδομάδες το κύμα εθνικής διαμαρτυρίας -κύρια πολιτική συνέπεια του οποίου υπήρξε η πρόσφατη παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ, έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη Σόφια- υπήρξε, ως γνωστόν, η δυσαρέσκεια των πολιτών από τους υπέρογκους λογαριασμούς για το ρεύμα, τη θέρμανση και άλλα κοινόχρηστα που έλαβαν οι Βούλγαροι καταναλωτές για τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι διαδηλωτές ζητούν ακόμα, να υπάρχει δίκαιη τιμωρία για όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, που ευθύνονται για το σημερινό χάλι τους.

Οι Βούλγαροι σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού EUROSTAT, κάθε δεύτερος Βούλγαρος (49,3 % του πληθυσμού, για την ακρίβεια) απειλείται από φτώχεια και κοινωνική περιθωριοποίηση.

Δεν υπάρχει ενιαία απάντηση ανάμεσα στους διαδηλωτές, στην ερώτηση για το τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στη χώρα για να βελτιωθεί η κατάσταση του λαού της. Τα αιτήματά τους χαρακτηρίζονται από ετερόκλητες προτάσεις πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα: από εθνικοποίηση των εταιρειών που διαχειρίζονται το ηλεκτρικό δίκτυο («ενεργειακά μονοπώλια, που τρομοκρατούν τους καταναλωτές με άδικους λογαριασμούς», κατά τη φρασεολογία των διαδηλωτών) και αποκρατικοποιήθηκαν από ξένες επιχειρήσεις πριν δέκα χρόνια, μέχρι τη σύγκλιση Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης για να αλλάξει το Σύνταγμα.

Κοινό χαρακτηριστικό των διαδηλωτών είναι η κατηγορηματική άρνησή τους να έχουν οποιοδήποτε «πάρε-δώσε» με τα υπαρκτά πολιτικά κόμματα, τα οποία κατηγορούν για όλα τα δεινά της μεταβατικής περιόδου στα περασμένα είκοσι τρία χρόνια, μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Εκεί εστιάζεται και άλλο κοινό αίτημα για «αντικατάσταση του πολιτικού συστήματος» χωρίς, ωστόσο, κανένας από τους δυσαρεστημένους να διαμορφώνει σαφή ιδέα τι ακριβώς νέο σύστημα θέλει.

Θύμα του …αντικομματικού μένους των χιλιάδων κατοίκων της Σόφιας έγινε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ. Η ομιλία του, με την οποία χαιρέτισε το μεγάλο συλλαλητήριο μπροστά στην Προεδρεία «για την τόλμη και την ενεργή θέση των Βούλγαρων πολιτών υπέρ της εμπέδωσης των αξιών της Δημοκρατίας», έγινε αποδεκτή με τις λέξεις, «Παραίτηση» και «Μαφία» εκ μέρους των διαδηλωτών.

Παρά την «πολεμική διάθεση» των διαδηλωτών, οι διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα έγιναν χωρίς συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, η παρουσία των οποίων υπήρξε διακριτική, αλλά αισθητή στο κέντρο της Σόφιας, όπου κορυφώθηκαν, εξάλλου, σήμερα οι διαδικασίες εκλογής και ενθρονισμού του νέου Πατριάρχη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όπως και να έχει, αυτό που απασχολεί τους Βούλγαρους αναλυτές τις τελευταίες ημέρες είναι αν θα προλάβουν «οι αντικομματικές» διαδηλώσεις να μεταμορφωθούν σε ιδιόμορφο «κύπελλο», στο οποίο θα βαπτιστούν οι κατά σειρά «λαοπρόβλητοι ηγέτες» στις επικείμενες πρόωρες εκλογές.

Η ζύμωση, πάντως, δείχνει έντονη και δυναμική, σύμφωνα με τους παρατηρητές.