Mετωπική σύγκρουση στη Βουλή στη συζήτηση για τους αγρότες

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των αγροτών.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η αγροτική μεταρρύθμιση είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από την κρίση και εξήγγειλε άμεσες παροχές για την ανακούφιση των αγροτών μεταξύ των οποίων να μπορούν με 40 χρόνια ασφάλισης να μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 62.  Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνοντας στη στάση του έναντι των επενδύσεων. «Όλοι βλέπουν ότι αγωνιζόμαστε να φέρουμε επενδύσεις σε αυτό τον τόπο από παντού. Κάποιοι όμως ανώνυμοι και κουκουλοφόροι πάνε το βράδυ και καίνε τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το κόμμα του θέλει επενδυτές και πρόσθεσε: «Εσείς θέλετε πειρατές, που θα έλθουν όσο επιμένετε να μετατρέπεται την Ελλάδα σε μια ρημαγμένη και ανοχύρωτη χώρα. Αν εσείς λοιπόν ονομάζεται ανάπτυξη το real estate και την παραχώρηση θησαυρών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων έναντι ευτελών ποσών όπως αυτό που συνέβη στην Χαλκιδική, όπου για 11 εκατ. παραχωρήθηκε μια έκταση και ένας ορυκτός πλούτος πολλών δισεκατομμυρίων».

Κατά τη δευτερολογία του ο Αντώνης Σαμαράς, επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα για το χαρακτηρισμό «πειρατές» λέγοντας ότι με αυτή τη λέξη νομιμοποιεί πράξεις όπως η επίθεση στις Σκουριές. Ο ίδιος τόνισε πως η τρικομματική κυβέρνηση κράτησε τη χώρα στο ευρώ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «είχε τη δραχμή και τον Τσάβες». «Εύχομαι οι επενδυτές να μην σας παίρνουν στα σοβαρά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στην κριτική που ασκεί ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν προσέρχεται στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς είπε: «Δουλεύω 18 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Η Βουλή λειτουργεί και όποτε χρειάζεται παίρνετε τις απαντήσεις από τους υπουργούς. Αγωνίζομαι για έκτακτες λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις. Αλλά μια και μου κάνετε κριτική. Εσείς που έρχεστε στη Βουλή νομίζετε ότι την αναβαθμίζετε με την παρουσία σας; Δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο εδώ κ. Τσίπρα αλλά Βουλή».

«Μένει να κάνουμε πολλά ακόμα και θα τα κάνουμε. Να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ, που εκτός Ελλάδας το επικαλείστε και εντός το υπονομεύετε. Όχι να μας μιλάτε εσείς για συνέπεια κ. Τσίπρα. Δε μασάμε από απειλές κ. Τσίπρα».

Απαντώντας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη δευτερολογία του κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά πως «συμπεριφέρεται σαν ψευτόμαγκας σε καφενείο, λέγοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «δεν μασάμε». «Τι δεν μασάτε; Το 1 εκατ. ανέργους; Ξεχάσατε πως είστε ο πρωθυπουργός, και όχι ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης ή της αντιπολίτευσης είπε. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας», υπενθυμίζοντας πως το χαράτσι της ΔΕΗ είχε εξαγγελθεί ως έκτακτο μέτρο και είχε τύχει της καταγγελίας του Αντώνη Σαμαρά, αλλά σήμερα ανακοινώνεται η παγίωσή του.

«Είναι αδιανόητο να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για στήριξή του από σκοτεινά κέντρα και κερδοσκοπικά κεφάλαια, εκείνοι που ευνόησαν τους κερδοσκόπους με τις επιλογές τους. Ποιοι ευνόησαν τους κερδοσκόπους των χρηματαγορών; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ή εκείνοι που μιλούσαν για «Τιτανικό»; Εκείνοι που βγήκαν στις πλατείες ή εκείνοι που έκαναν παιχνίδια με το Τ+3 που έγινε Τ+10; Εκείνοι που έκαναν το PSI, ή εμείς που αντιστεκόμαστε;» είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στην υπόσχεση του κ. Σαμαρά ότι όσοι έχουν ασφαλιστικές εισφορές 40 ετών θα παίρνουν σύνταξη στα 62», ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα σας καλούσα ειλικρινά κ. πρωθυπουργέ, να πάμε να βρούμε μιαν αγρότισσα στη Μεσσηνία να μας πει αν έχει την δυνατότητα μετά από 50 χρόνια στα χωράφια να δουλέψει άλλα δυο χρόνια για να πάρει σύνταξη 330 ευρώ».

Απαντώντας στις αναφορές του κ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι συνιστώσες της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για δημαγωγία, για προτάσεις καταστροφικών πολιτικών που θα οδηγούσαν σε ζούγκλα, αλλά και για εκτόξευση αναληθειών έναντι του αγροτικού κόσμου και «παλαιοσυνδικαλιστικού τύπου πυροτεχνήματα». Ταυτοχρόνως, τον επέκρινε για έλλειμμα εφαρμόσιμων προτάσεων αφού, όπως είπε, αρκέστηκε «σε μια κινηματογραφική περιγραφή των θαλασσών, των βουνών και του τοπίου» και ξεκίνησε την ομιλία του με έναν «άσχετο» πρόλογο και με μια υπόσχεση που δεν έχει καμία ανάγκη ο κόσμος της υπαίθρου για να παραμείνει στη γη του.

«Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τις δημαγωγικές πολιτικές του παρελθόντος και τις επανέλαβε στο έπακρο ως φάρσα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και καταλόγισε στον Τσίπρα ότι χρησιμοποίησε τον αγροτικό κόσμο σαν άλλοθι και πρόσχημα προκειμένου να αναπτύξει τη «μονότονη» αντιμνημονιακή ρητορική του και πολιτικές επιλογές που απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές. «Ήρθε με τις πλάκες του Μωυσέως και υπόσχεται ό,τι να? ναι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, επικρίνοντας τον κ. Τσίπρα ότι είπε προς τους αγρότες ό,τι χαϊδεύει αυτιά, και υπογράμμισε: «του είπε ψέματα, αντί να τους πει την αλήθεια, ότι πρέπει να κινηθούν με επιχειρηματικά κριτήρια, με ποιότητα, με συνέργιες, για προϊόντα με επωνυμία».

«Κατηγορείτε τα κυβερνητικά κόμματα για κομματικά παραμάγαζα, λες και δεν έχει η αντιπολίτευση καμία ευθύνη, λες και στελέχη της δεν ηγούνται των μπλόκων. Και ξέρετε, η κοινωνία αρέσκεται στην αλήθεια, αλλά ρέπει προς το ψέμα» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε ακόμη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ενώ επιτίθεται στον πρωθυπουργό, δεν έχει στηρίξει καμία επένδυση «κι όχι μόνον αυτό, αλλά τις υπονομεύει κιόλας». Και πρόσθεσε πως εμμέσως πλην σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πολιτικά τις επιθέσεις στις Σκουριές της Χαλκιδικής, «γι’ αυτό φεύγουν οι επενδυτές», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τσίπρα, στη δευτερολογία του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως ενώ στην αρχική του αγόρευση «μας χαιρέτησε από τα μπλόκα των αγροτών, στην δευτερολογία μίλησε σαν μέλος της Βουλής των Λόρδων».

«Παραδίδει μαθήματα πολιτικού πολιτισμού και κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ενοχλείται γιατί υπήρξε αμφισβήτηση της ηθικής υπόστασης του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν εσείς χωρίς καμία αίσθηση των συνεπειών συκοφαντείτε, χυδαιολογείτε, οργανώνετε πολιτικές σκευωρίες, αμφισβητείτε την ηθική υπόσταση των πολιτικών αντιπάλων είναι καλά;» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα των αγροτών με ψηφοθηρική λογική. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά και δεν πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρξουν βιώσιμα εισοδήματα με τη διατήρηση παθογόνων καταστάσεων του παρελθόντος» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
«Οι κινητοποιήσεις γίνονται στο έδαφος πραγματικών προβλημάτων. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ειδική. Η δημοσιονομική στενότητα δημιουργεί περιορισμούς, που βεβαίως πρέπει να ξεπεράσουμε, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με σταδιακές αλλαγές που θα επαναθεμελιώσουν την αγροτική παραγωγή και θα δημιουργήσουν νέα εισοδήματα», είπε ο κ. Κουβέλης.

Επίθεση στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της οδηγεί στη διάλυση της μεσαίας αγροτικής τάξης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και έκανε λόγο για κυβέρνηση που εκτελεί εντολές της Τρόικα με στόχο να σταματήσει η πρωτογενής αγροτική παραγωγή ενώ επέκρινε την απουσία του πρωθυπουργού από την ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι χώρο διαλόγου αποτελούν οι επίτροποι που ελέγχουν τα υπουργεία και όχι το Κοινοβούλιο.

«Εμείς δεν στηρίζουμε ούτε την ανάπτυξη με λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τη λιτότητα με ανάπτυξη της ΝΔ» είπε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και κατηγόρησε για τα προβλήματα των αγροτών τις πολιτικές της ΕΕ οι οποίες είναι κατά της μικρής αγροτιάς και ευνοούν την ανάπτυξη των ιδιοκτητών μεγάλων θερμοκηπίων.
Την «έναντι οιουδήποτε τιμήματος επιστροφή στην εθνική αγροτική παραγωγή» πρότεινε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.