«Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι εθνικό, πολιτικό γεγονός»

3873 pasok3Με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκίνησαν οι εργασίες του 9ου συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και ξένων αντιπροσωπειών.

“Το συνέδριο δεν είναι κομματικό, αλλά εθνικό πολιτικό γεγονός. Πρωτίστως απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας”, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος κατά την έναρξη της ομιλίας του.Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, ότι σήμερα που αρχίζει το συνέδριο, η κοινωνία, ο λαός, ο πολίτης είναι εδώ παρών, με τις αγωνίες και τις προτεραιότητές του, σε αυτόν απευθυνόμαστε, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το συνέδριο αυτό αποτελεί τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκρότησης του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου 2012, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε: «Αυτός ο χρόνος πέρασε με κομμένη ανάσα λόγω των διπλών εκλογών, διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης και διαπραγματεύσεων με τους εταίρους». Παρά την ήττα στις εκλογές και παρά την μειωμένη κοινοβουλευτική δύναμη, το ΠΑΣΟΚ άντεξε και εγγυήθηκε τις εξελίξεις και την πολιτική σταθερότητα με μεγάλο κόστος, συνέχισε.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν έως την Κυριακή και θα λάβουν μέρος πάνω από 3000 σύνεδροι. Σήμερα, θα πραγματοποιηθούν επίσης οι χαιρετισμοί των πολιτικών κομμάτων, η εκλογή της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής και ομιλίες συνέδρων. Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πλην της Χρυσής Αυγής, προσκλήθηκαν να παραστούν.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο Γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γραμματέας, Δημήτρης Βίτσας, τη ΔΗΜΑΡ ο Γραμματέας Σπύρος Λυκούδης, το ΚΚΕ ο βουλευτής, Γιάννης Γκιόκας, τον ΛΑΟΣ ο Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, και τους Οικολόγους-Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Κωνσταντίνα Κοσμίδου.

Δεν θα παραστεί εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς, σήμερα, όλα τα στελέχη του είναι απασχολημένα. Το Σάββατο θα γίνει η παρουσίαση των θέσεων του Καταστατικού, οι ομιλίες συνέδρων, ενώ το απόγευμα της ίδιας αναμένεται η δευτερολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου και οι ψηφοφορίες.

Την Κυριακή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία εκλογής Κεντρικού Οργάνου. Μηνύματα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έστειλαν ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ.Σουλτς, ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου Χ.Σβόμποντα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σ.Στανίσεφ, καθώς και οι επικεφαλής από τα σοσιαλιστικά κόμματα της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Βουλγαρίας. Στο μεταξύ, όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πλην της Χρυσής Αυγής, προσκλήθηκαν να παραστούν και να απευθύνουν χαιρετισμό στο 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει σήμερα.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο Γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γραμματέας, Δημήτρης Βίτσας, τη ΔΗΜΑΡ ο Γραμματέας Σπύρος Λυκούδης, το ΚΚΕ ο βουλευτής, Γιάννης Γκιόκας, τον ΛΑΟΣ ο Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, και τους Οικολόγους-Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Κωνσταντίνα Κοσμίδου. Δεν θα παραστεί εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς, αύριο, όλα τα στελέχη του είναι απασχολημένα.