ΗΠΑ: Σε ισχύ οι περικοπές στον προϋπολογισμό

Οι αυτόματες περικοπές στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, τέθηκαν επίσημα σε ισχύ την Παρασκευή, με την υπογραφή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του εκτελεστικού διατάγματος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

 

Ο Ομπάμα ήταν υποχρεωμένος από το νόμο να θέσει σε ισχύ αυτό το αυστηρό πλαίσιο στις περικοπές των δημοσίων δαπανών, που ανέρχονται στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, στις 30 Σεπτεμβρίου, ελλείψει συμφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών για μια εναλλακτική λύση.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ομπάμα χαρακτήρισε τις περικοπές ως «ηλιθιότητα», λέγοντας ότι θα κοστίσουν θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα έχουν σαφές αντίκτυπο στην οικονομία. Κατηγόρησε δε τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς αντίπαλούς του ότι είναι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση.

Το 85 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι το οικονομικό ύψος των περικοπών, αντιπροσωπεύουν μείωση δαπανών κατά 8% για τον αμυντικό προϋπολογισμό και 5% για τις άλλες δημόσιες δαπάνες. Σύμφωνα με την δημοκρατική κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό προκαλεί τη διακοπή λειτουργίας πολλών δημοσίων υπηρεσιών, καθώς τα μέτρα περικοπής δαπανών επιβάλουν, άδεια άνευ αποδοχών για εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους.

Από το 2011, όταν οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι πήραν τον έλεγχο στο ένα τμήμα του Κογκρέσου, ο Ομπάμα συγκρούστηκε μαζί τους για το πώς θα ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά σε μια οικονομία με δημόσιο χρέος πάνω από 16.τρισεκατομμύρια ευρώ.Τελευταία νέα