Έτοιμο το Πεκίνο για έναν νομισματικό πόλεμο

Ένα κορυφαίο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει «προετοιμαστεί πλήρως για τον προδιαγραφόμενο νομισματικό πόλεμο», όπως μετέδωσαν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε πάντως να αποφευχθεί εάν οι σημαντικότερες χώρες τηρήσουν τις συναινετικές αποφάσεις οι οποίες είχαν ληφθεί στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) και επικεντρώσουν την νομισματική πολιτική τους στην εγχώρια οικονομία της καθεμιάς, τόνισε ο Γι Γκανγκ, αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας –του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας–, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
   
Τα μέλη της G20 «δεν άφησαν να φανεί ουδεμία ένδειξη ότι σταματούν την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που οδήγησε στο να προκληθεί μια πλημμύρα ρευστότητας στις παγκόσμιες αγορές», σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο υπογραμμίζεται η υποτίμηση κατά 20% του γεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ανάδειξη του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στην εξουσία στην Ιαπωνία.
«Η Κίνα έχει προετοιμαστεί πλήρως», είπε ο Γι στο Νέα Κίνα. «Σε όρους τόσο νομισματικών πολιτικών όσο και άλλων μηχανισμών προσαρμογής, η Κίνα θα λάβει πλήρως υπόψη της τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης τις οποίες εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες ξένων χωρών».
   
Ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποίησης στην Κίνα ήταν ο ασθενέστερος των τελευταίων πέντε μηνών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας και η Ένωση Εφοδιαστικής και Αγορών της Κίνας χθες.
 
Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε το 50,10 τον Φεβρουάριο από 50,40 τον προηγούμενο μήνα, κάτι που κατέδειξε ότι η ανάκαμψη της δραστηριότητας της κινεζικής βιομηχανίας εξασθένισε στον πιο βραδύ ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2012.Τελευταία νέα