Μια εκδίκηση και οι… κλόουν

Ανάλογους χαρακτηρισμούς σέρνουν και για μας τους Έλληνες πολίτες στη Βόρεια Ευρώπη

Εβδομήντα και πλέον χρόνια πίσω, ο τότε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν χαρακτήριζε τον Χίτλερ «κλόουν» τον οποίο θαυμάζουν τα πλήθη.


Σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης και υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ χρησιμοποίησε τον ίδιο χαρακτηρισμό για τους Μπέπε Γκρίλο και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ιταλία και την… Ευρωζώνη. «Σε κάποιο βαθμό τρομοκρατούμαι που κέρδισαν δύο κλόουν. Ένας επαγγελματίας κλόουν που δεν προσβάλλεται εάν τον αποκαλέσεις έτσι, ο Γκρίλο, και ένας άλλος που είναι σίγουρα κλόουν με έκρηξη τεστοστερόνης».
Όσο και αν θέλεις να αποφύγεις τα σενάρια και τις κακόβουλες σκέψεις, οι πολιτικοί (εγχώριοι και αλλοδαποί) δεν σου το επιτρέπουν. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ υποτίθεται ότι έχει ηπιότερη πολιτική από την Άνγκελα Μέρκελ για την Ευρώπη. Του ξέφυγε όμως η ενδόμυχη σκέψη για τους Ιταλούς: κλόουν.
Η σκέψη αυτή βεβαίως και δεν απηχεί μόνο το συναίσθημα του κ. Στάινμπρουκ, αλλά μιας μεγάλης μερίδας της γερμανικής κοινωνίας και της κοινωνίας πολλών ακόμη χωρών της Βόρειας Ευρώπης. Ανακλά και τις σκέψεις για τους ψηφοφόρους των Γκρίλο και Μπερλουσκόνι. Ανάλογους χαρακτηρισμούς σέρνουν και για μας τους Έλληνες πολίτες στη Βόρεια Ευρώπη, επειδή ψηφίζαμε τους διαφθαρμένους πολιτικούς ή επειδή είμαστε γενικώς διεφθαρμένοι. Οι καθωσπρέπει Βόρειοι Ευρωπαίοι εκφράζουν και με αυτόν τον τρόπο την υποτίμησή τους για τους Νότιους εταίρους τους.
Η αντίληψη του κ. Στάινμπρουκ απηχεί πρωτίστως τις απόψεις της ηγέτιδας πολιτικής ελίτ της Γερμανίας, όσο και αν προσπάθησε να τα μπαλώσει η κυρία Μέρκελ στη συνέχεια.
Η σκληρή πραγματικότητα των Νότιων Ευρωπαίων, η ανώμαλη πολιτική κατάσταση φαίνεται ότι τους δίνουν μια κάποια ικανοποίηση – είναι ένα είδος ιστορικής «εκδίκησης». Δεν είναι μόνο αυτοί που είδαν τον φασισμό στη χώρα τους. Είναι τώρα και άλλοι λαοί που περνούν την ίδια περιπέτεια, που έχουν τους δικούς τους κλόουν να βρίσκονται στην πρωτοκαθεδρία.
Είναι πράγματι μια πολύ δύσκολη υπόθεση η ενότητα στην Ευρώπη. Ειδικά όταν οι Γερμανοί θέλουν να έχουν τον πρώτο και μοναδικό λόγο.