Ανήσυχος ο Βεστερβέλε μετά τις δηλώσεις Στάινμπρουκ για τις ιταλικές εκλογές

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα ότι τον θορύβησε η ζημιά που έκαναν στην «καλή εικόνα» και το κύρος της Γερμανίας στην Ευρώπη οι δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, που χαρακτήρισε «κλόουν» τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Μπέπε Γκρίλο.
Ο ΥΠΕΞ Βεστερβέλε κάλεσε σε μια ανακοίνωσή του να μην πλήττεται «η καλή εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη από προσβλητικά σχόλια (που γίνονται) αποκλειστικά για πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό».
«Χρειαζόμαστε αμοιβαίο σεβασμό (μεταξύ των Ευρωπαίων) εάν εμείς, οι Γερμανοί, θέλουμε να διαπραγματευόμαστε με επιτυχία στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Βεστερβέλε.
   
Ο Στάινμπρουκ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι ο Μπέπε Γκρίλο είναι «ένας αληθινός επαγγελματίας κλόουν», ενώ ο Μπερλουσκόνι είναι «ένας κλόουν με ιδιαίτερη έφεση στην τεστοστερόνη», αναφερόμενος στα σεξουαλικά σκάνδαλα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας.
 
Μετά τις δηλώσεις αυτές ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Στάινμπρουκ.
   
Ο Γκρίλο είναι ο επικεφαλής ενός κινήματος διαμαρτυρίας, του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), που συγκέντρωσε το 25,5% των ψήφων και εξέλεξε 109 βουλευτές και 54 γερουσιαστές, ενώ ο Μπερλουσκόνι πέτυχε μια θεαματική επάνοδο στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό συγκεντρώνοντας 29,18%.
Ο Γκρίλο είπε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι δεν αισθάνθηκε προσωπικά προσβεβλημένος: «ο Στάινμπρουκ δεν προσέβαλε εμάς τους δύο, προσέβαλε όλους τους Ιταλούς», δήλωσε.