Δυσφορία ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τον αποκλεισμό από τη Κεντρική Επιτροπή

Τη δυσφορία για το γεγονός ότι «με το νέο καταστατικό που υιοθέτησε στο Συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου» εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους οι τέσσερις ευρωβουλευτές του κόμματος Σπ.Δανέλλης, Δ.Δρούτσας, Μ.Κοππά και Αννυ Ποδηματά. Αφήνοντας αιχμές κατά του Ευ.Βενιζέλου, οι τέσσερις ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για «θεσμικά απαράδεκτη» και «ακατανόητη» κίνηση.

Οι τέσσερις ευρωβουλευτές εξέφρασαν την «έκπληξή» τους για την απόφαση, «τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημμένως τόνισε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου την ανάγκη ενός «νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ».

Εξέφρασαν δε τη «λύπη» τους για το ότι «συμβαίνει την ώρα που η συνεργασία θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί, καθώς σε 10 μήνες ξεκινάει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και σε 14 μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ορίστηκαν μεταξύ των 50 αριστίδην στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου του Κινήματος, ο κ. Βενιζέλος έχει εκφράσει την έντονη ενόχλησή του για τους ευρωβουλευτές, καθώς φέρονται να μην τηρούν την κομματική γραμμή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος υπέδειξε στους ευρωβουλευτές να ζητήσουν την ψήφο των συνέδρων εφόσον επιθυμούν να αναδειχθούν στην Κεντρική Επιτροπή, κάτι που έκανε μόνο η Σ.Ράπτη.

Η κοινή δήλωση των τεσσάρων ευρωβουλευτών έχει ως εξής:

«Mε το νέο καταστατικό που υιοθέτησε στο Συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος, από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

»Με βάση την απόφαση αυτή, στην νέα Κεντρική Επιτροπήσυμμετέχουν αυτοδίκαια τα μέλη της σημερινής 28μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, όσοι/ες είχαν εκλεγεί στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι πρώην Πρόεδροι και οι Γραμματείς του κόμματος, ενώ, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής καταστατικού -που τελικώς δεν εγκρίθηκε-στα αριστίνδην μέλη επρόκειτο να ενταχθούν Πρόεδροι νοσοκομείων και διοικητές ΔΕΚΟ!

»Πρόκειται για μια απόφαση θεσμικά απαράδεκτη για τα δεδομένα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα δε εκείνων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

»Πρόκειται για μια απόφαση ακατανόητη ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαμόρφωση εναλλακτικών προοδευτικών προτάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην αλλαγή του σημερινού συντηρητικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη.

»Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε με πολλούς τρόπους και σε πολλές ευκαιρίες την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για πιο ισορροπημένες, δίκαιες και αποτελεσματικές ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κρίση. Σ’ αυτή την προσπάθεια, τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έπαιξαν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

»Προφανές είναι ότι αυτή την προσπάθεια για την Ελλάδα θα τη συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όπου αλλού κληθούμε.

»Εκφράζουμε, ωστόσο, την έκπληξή μας για την απόφαση θεσμικού αποκλεισμού μας από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος , τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημένως τόνισε κατά τη διαρκεια του Συνεδρίου την ανάγκη ενός “νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ” και λυπούμεθα που συμβαίνει την ώρα που η συνεργασία θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί, καθώς σε 10 μήνες ξεκινάει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και σε 14 μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σπύρος Δανέλλης
Δημήτρης Δρούτσας
Μαριλένα Κοππά
Άννυ Ποδηματά