Λαοθάλασσα για τον Ούγκο Τσάβες

Η κηδεία του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας, παρουσία 32 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Κούβας Ραούλ Κάστρο και του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Στον περίβολο του κτιρίου της Στρατιωτικής Ακαδημίας βρισκόταν συγκεντρωμένο πλήθος από υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού κόμματος του Τσάβες, που έφεραν τα εμβληματικά κόκκινα πουκάμισα της παράταξης, και είχαν συρρεύσει απ’ όλη τη χώρα για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη.

Από τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μέχρι και τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Σον Πεν, παγκόσμιοι ηγέτες και διασημότητες παρευρέθησαν στην κηδεία του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον χαρισματικό αλλά και διχαστικό ηγέτη της χώρας που άλλαξε το πρόσωπο της πολιτικής στη Νότια Αμερική.
 
Ο Τσάβες πέθανε αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 58 ετών μετά από τη διετή μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Ο θάνατος του Τσάβες προκάλεσε θλίψη σε εκατομμύρια υποστηρικτές του.
 
Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ πήρε θέση δίπλα στην τιμητική φρουρά που στεκόταν γύρω από τη σορό του Τσάβες σπάζοντας το πρωτόκολλο όταν άγγιξε το φέρετρο και έσφιξε τη γροθιά του σε επαναστατικό χαιρετισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.
 
«Διοικητή, εδώ είσαι αήττητος, αγνός, ζωντανός για πάντα», δήλωσε ο νυν αντιπρόεδρος και υποδειχθείς από τον ίδιο τον Τσάβες ως διάδοχός του, Νικολάς Μαδούρο, ενώ η φωνή του έτρεμε από συγκίνηση. «Η ψυχή και το πνεύμα σου είναι τόσο δυνατά που το σώμα σου δεν άντεξε. Πλέον ταξιδεύουν στο σύμπαν περικυκλωμένα από τις ευλογίες και την αγάπη του λαού». Το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από την Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας, όπου βρισκόταν η σορός του προέδρου φώναζε δυνατά «Ο Τσάβες ζει. Ο αγώνας συνεχίζεται».
 
Από τους πρώτους ξένους ηγέτες που έφθασαν στην Ακαδημία ήταν ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος χαιρέτισε το πλήθος υψώνοντας την αριστερή γροθιά του.
 
Σχεδόν όλοι οι Λατινοαμερικάνοι ηγέτες παρευρέθησαν στην κηδεία, με προεξάρχοντες τους συμμάχους του Τσάβες στον ?σοσιαλιστικό άξονα? της ηπείρου, όπως οι πρόεδροι της Κούβας Ραούλ Κάστρο και της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Επίσης παρόντες ήσαν και αρκετοί δεξιοί ηγέτες, όπως ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.
 
Οι ΗΠΑ, που βρίσκονταν σε προστριβή με τον Τσάβες, αλλά και οι Ευρωπαίοι αντιπροσωπεύθηκαν στην κηδεία από χαμηλόβαθμες αποστολές, πλην της Ισπανίας?την οποία λόγω πρωτοκόλλου αντιπροσώπευσε ο πρίγκιπας διάδοχος Φίλιππος.
 
Μετά την κηδεία του Τσάβες προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να ορκισθεί μεταβατικός πρόεδρος ο Μαδούρο.