Η κυβέρνηση να επιμείνει στις θέσεις της λέει ο Βενιζέλος

Η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις θέσεις της, αναφορικά με τα θέματα που συζητά με την τρόικα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM». Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να συνεννοηθούν τα τρία κόμματα που συναποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία για τους συγκεκριμένους χειρισμούς, γιατί πρέπει να τελειώνουμε με τα θέματα αυτά, όπως η ανεργία, η διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και οι πρωτοβουλίες στην πραγματική οικονομία.

  Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, η τρόικα εμφανίσθηκε πιο «συνεσταλμένη». Όλοι, οι ίδιοι και τα αφεντικά τους, βλέπουν πλέον τι γίνεται, πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τις ιταλικές εκλογές, αλλά και ότι οι κοινωνίες δεν αντέχουν άλλο. Είναι κάτι νέο αυτό, ανέφερε και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι η τρόικα έχει καταλάβει πλέον ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία δεν αντέχουν η κοινωνία, η κυβέρνηση και η πραγματική οικονομία.

 Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «στείρα» την άρνηση της τρόικας και «μεγάλο λάθος» της, να μην επιτρέπει τη ρύθμιση χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, από την οποία θα υπάρξει αύξηση εσόδων. Ανέφερε επίσης ότι και οι τράπεζες δεν πρέπει να βλέπουν «φοβικά» τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ ρυθμίζει το συγκεκριμένο θέμα με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα, όσα περιλαμβάνονται σε αυτό τα είχε ο ίδιος συμφωνήσει, ως υπουργός Οικονομικών, προεκλογικά με την τρόικα.

Σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι όταν μειώνεις έσοδα από μια πηγή πρέπει να τα βρίσκεις από άλλη πηγή. Τόνισε, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει πει στην τρόικα ότι η απώλεια εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ θα αναπληρωθεί από έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.

 Ήταν κατηγορηματικός σχετικά με τους φόρους για τα ακίνητα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και ότι δεν πρόκειται να πάμε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και αφαίρεση περιουσιών. Πρόκειται, είπε, για μια «βάρβαρη προσέγγιση», αναφορικά με την εξόφληση δανείων και χαρακτήρισε «εμμονή» τη δήλωση του κ. Τράα, σύμφωνα με τον οποίο, «όποιος δεν έχει να πληρώσει, ας πουλήσει». Δεν θα αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 Σχετικά με την ενίσχυση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ίσως και με τη συμμετοχή του ίδιου, ο κ. Βενιζέλος απάντησε, κατ΄ αρχήν, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα εξαρτήσει τη στάση του από τη στάση άλλων και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του ως εξής: «Θα μπούμε μπροστά». Όσο για τη συμμετοχή του ίδιου, την χαρακτήρισε ως «τελείως δευτερεύον ζήτημα», αλλά σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει ως ενδεχόμενο, θα το συζητήσει με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη.