Με λιτότητα και ανάπτυξη οι 27 στις Βρυξέλλες

4132 summit33Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.  Ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής.  Τους ηγέτες των 27 κρατών της ΕΕ θα απασχολήσει σήμερα η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας αλλά σε συνδυασμό με τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Τη Σύνοδο Κορυφής θα διαδεχθεί το Eurogroup, το οποίο, σε έκτακτη συνεδρίασή του θα ασχοληθεί με την Κύπρο.

 Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, στην προ των Συνόδων Κορυφής καθιερωμένη επιστολή του προς τους 27, το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά παράδοση αφιερωμένο στην οικονομική κατάσταση της ΕΕ, σκοπό έχει τη χάραξη πολιτικών κατευθύνσεων για τους επόμενους μήνες. Ο Χ. Ρόμπαϊ τονίζει πως ?δεδομένης της οικονομικής ύφεσης το 2012 και της σημερινής στασιμότητας της οικονομικής δραστηριότητας? δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και ως εκ τούτου οι προσπάθειες για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας πρέπει να συνεχιστούν. Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ θα πρέπει να μετατραπούν σε τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένα αποτελέσματα, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης των νέων.

Σύμφωνα με την επιστολή Ρόμπαϊ, την πρώτη ημέρα της Συνόδου το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους 27 είναι ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. «Πρέπει να δώσουμε κατευθύνσεις για τις εθνικές οικονομικές πολιτικές, με προοπτική την εφαρμογή της Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020», αναφέρει στην επιστολή του ο Χ. Ρόμπαϊ.
ην ίδια ημέρα, μετά το δείπνο εργασίας των 27, στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης προκειμένου να καταγράψουν την οικονομική κατάσταση στις χώρες του ευρώ, παρουσία των Προέδρων της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.