Φραγκίσκος Α’: Ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική

Ο αργεντινός Aρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες, ο 76χρονος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Πάπας που  επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος Ι. Ο νέος Πάπας δεν ήταν ανάμεσα στα φαβορί, εκπροσωπεί όμως τον πληθυσμό των εκατομμυρίων ρωμαιοκαθολικών της Λατινικής Αμερικής και είναι ο πρώτος στην ιστορία Πάπας που προέρχεται από αυτή την περιοχή. Ο ίδιος είναι Ιησουίτης, επίσης πρώτη φορά που εκλέγεται Ποντίφικας από τις τάξεις των Ιησουιτών. Ο ίδιος στο πρώτο του μήνυμα προς την λαοθάλασσα των πιστών ζήτησε να προσευχηθεί το πλήθος για τον Βενέδικτο. 

 Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου”, ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος Α’, ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, στις πρώτες του δηλώσεις από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική είναι Ιησουίτης. Όπως μεγάλο μέρος των Αργεντινών, όμως, και ο νέος Πάπας είναι ιταλικής καταγωγής, και πιο συγκεκριμένα από τη βόρεια Περιφέρεια Πεδεμόντιο. Σε ό,τι αφορά τις σπουδές του, ο Πάπας Βεργκόλιο πήρε απολυτήριο Ινστιτούτου Χημείας και πτυχία Ψυχολογίας και Θεολογίας. Σημειώνεται ότι κατά τη στρατιωτική δικτατορία, προσπάθησε να βοηθήσει κληρικούς και λαϊκούς. Παράλληλα, καταδικάζει τόσο την άμβλωση όσο και τους γάμους των ομοφυλοφίλων. Όσον αφορά την οικονομική κρίση, πήρε με σαφήνεια θέση κατά του κέρδους που θέλει να υπερισχύσει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γεννήθηκε το 1936 από μια απλή οικογένεια και χειροτονήθηκε στα τριάντα τρία του χρόνια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μέχρι σήμερα Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες θα προσπαθήσει να ενώσει τα αιτήματα των «ανανεωτών» καρδινάλιων με εκείνα όσων υπερασπίζονται την παράδοση. Το ότι διάλεξε το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου δείχνει πιθανότατα ότι επιθυμεί μια επιστροφή στις ουσιαστικές, απλές, χριστιανικές ρίζες.

Ο άσπρος καπνός βγήκε, στις 19:06 ώρα Ιταλίας (20:06, ώρα Ελλάδας), από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, σηματοδοτώντας την εκλογή νέου Ποντίφικα. Το Κονκλάβιο κατέληξε γρήγορα στο ένα από τα 115 μέλη του που θα ανέβαινε στην Καθέδρα του Ποντίφικα για να γίνει ο νέος πνευματικός ηγέτης σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο μετά την παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ’.