«Να επανασχεδιαστούν τα κονδύλια για την ανεργία»

4146 samaras54Την ανάγκη να επανασχεδιαστούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανεργία, υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όσο δεν υπάρχουν πολιτικές κατά της ανεργίας και αυξάνεται η ύφεση, τόσο θα ευδοκιμούν πολιτικοί σαν τον Μπέπε Γκρίλο.

O Έλληνας πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ στρέφει πλέον την προσοχή της στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης, επισήμανε πως επείγει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Ανέφερε χαρακτηριστικά τον τομέα της ενέργειας όπου επισήμανε πως η άνοδος των τιμών έχουν επί της ουσίας ακυρώσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πέτυχε η Ελλάδα μειώνοντας το κόστος της εργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συζητηθεί στη Σύνοδο του Μάιου το θέμα των τιμών της ενέργειας και οι επιπτώσεις τόσο σε κλαδικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ήδη, προσερχόμενος στη Σύνοδο ο κ. Σαμαράς είχε αναφερθεί στο πρόβλημα της ανεργίας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία».

Οι «27» καλούνται να αντιμετωπίζουν τις βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η κρίση ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, οι οποίες έχουν αναδειχθεί ως βασική απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Όπως σχολιάζει το Reuters, αυτή η Σύνοδος έχει χαρακτήρα αποτίμησης της μέχρι τώρα διαχείρισης της κρίσης και επιβεβαίωσης της οδού «δημοσιονομικής υπεθυνότητας» -και δεν προβλέπεται να γείρει σημαντικά η πλάστιγγα της ρητορικής περί λιτότητας και ανάπτυξης.

Ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η «πρεμιέρα» του Κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη στη Σύνοδο. Στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης δεν βρίσκεται το ζήτημα της κυπριακής διάσωσης, ενώ το θέμα, σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο που επικαλείται η Wall Street Journal δεν θα βρεθεί ούτε στη συνάντηση των κυβερνήσεων των «17» της Ευρωζώνης· ωστόσο, ο Γ.Ντάισελμπλουμ έχει συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup για το θέμα της Κύπρου την Παρασκευή.H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Α.Σαμαράς τόνισε ότι η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη, καθώς η έλλειψή της αποτελεί το «νούμερο ένα πρόβλημα» για την ΕΕ.