Κορονοϊός MERS: Οι καμήλες, ξενιστής του ιού

mersΟι καμήλες είναι πιθανόν να είναι ένας από τους φορείς μετάδοσης του νέου κορονοϊού MERS στον άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα από την ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Ο νέος κορονοϊός εμφανίσθηκε τον περασμένο χρόνο στη Μέση Ανατολή και έχει ήδη προσβάλει 94 ανθρώπους, 46 από τους οποίους έχουν καταλήξει, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ερευντητές θεωρούν εδώ και κάποιο διάστημα ότι οι νυχτερίδες είναι οι φορείς του νέου κορονοϊού, αλλά θεωρούν επίσης ότι για να μεταδοθεί στον άνθρωπο ο ιός χρησιμοποιεί ενδιάμεσους ξενιστές.

Για να επιβεβαιώσει αυτήν την υπόθεση, η υπό τον ολλανδό δρ. Σαντάλ Ρόισκεν διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε δείγματα αίματος 349 ζώων, κυρίως καμηλών, αγελάδων και προβάτων που προέρχονται από πλειάδα χωρών, ανάμεσά τους το Ομάν, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Χιλή.

Αντισώματα του κορονοϊού MERS εντοπίσθηκαν στις αναλύσεις αίματος σε 50 καμήλες από το σουλτανάτο του Ομάν και σε μικρότερο βαθμό σε καμήλες που προέρχονται από τις Κανάριες Νήσους, μία περιοχή όπου δεν έχει ακόμη εντοπισθεί κρούσμα του κορονοϊού.

“Η παρουσία αντισωμάτων σημαίνει ότι οι καμήλες αυτές έχουν έλθει σε επαφή με τον ιό ή κάποιον συγγενή ιό”, εξηγεί η Μάριον Κούπμανς, μία από τους ερευνητές, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να προσδιορισθεί ο χρόνος της επαφής.

“Πρέπει να εντοπίσουμε τον ιό πριν να είμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα εάν πρόκειτια για τη μορφή που προσβάλλει τους ανθρώπους”, πρόσθεσε.

Κατά τη γνώμη των ερευνητών, ο εντοπισμός αντισωμάτων “οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι καμήλες μπορεί να είναι ένας από τους ξενιστές του ιού που προκαλεί τη νόσο στους ανθρώπους”.

Οι καμήλες είναι πολύ “δημοφιλή” ζώα στη Μέση Ανατολή, όπου χρησιμοποιούνται ως μεταφορικό μέσον, σε αγώνες ταχύτητας, αλλά και για το γάλα και το κρέας τους.

Νέες μελέτες είναι απαραίτητες, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα για να εξακριβωθεί εάν η μετάδοση συμβαίνει μέσω της επαφής ή δια της κατανάλωσης προϊόντων που προέρχονται από τα μολυσμένα ζώα, όπως είναι το γάλα ή το κρέας της καμήλας, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ο νέος κορονοϊός προν το παρόν παραμένει χαμηλής μεταδοτικότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο και πλήττει κυρίως άτομα με εύθραυστη υγεία λόγω χρόνιων παθήσεων ή σε ανοσοκαταστολή.

Προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονία και ταχείας εξέλιξης νεφρική ανεπάρκεια.

“Το μεγαλύτερο μυστήριο της επιδημίας του κορονοϊού MERS είναι να εντοπισθεί πώς προσβάλλονται οι άνθρωποι από έναν ιό που απαντάται στις νυχτερίδες και γιατί στη Μέση Ανατολή. Δείχνοντας ότι οι καμήλες έχουν έλθει σε επαφή με τον ιό ή κάποιον συγγενικό του, οι ερευνητές μπορεί να έχουν συμβάλει στο να δοθεί απάντηση και στα δύο ερωτήματα ταυτόχρονα”, σχολιάζει ο δρ. Μπέντζαμιν Νόιμαν του πανεπιστημίου Reading της Βρετανίας.

Τελευταία νέα

 • Πούτιν: Παντελής ηλιθιότητα οι ισχυρισμοί περί χρήσης χημικών από τον Άσαντ

 • Ρωσία: Απαράδεκτες οι απειλές Ομπάμα για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας

 • Εργατικό δυστύχημα στο ορυχείο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης

 • Στο νοσοκομείο ο Αλέκος Παπαδόπουλος

 • Από 2 Σεπτεμβρίου η νέα τακτοποίηση αυθαιρέτων

 • Στο 27,6% η ανεργία στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2013

 • Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς

 • Διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ – Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

 • Βρετανία: Απορρίφθηκε η πρόταση του Κάμερον για στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία

 • Οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

 • Σκουπίδια, κυρίως από Βουλγαρία, ρυπαίνουν τον ποταμό Νέστο

 • Μειώθηκαν περαιτέρω οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες