Αλλοδαποί κρατούμενοι απέδρασαν απο το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας

Αλλοδαποί κρατούμενοι απέδρασαν απλο το Κέντρο Κράτησης της ΑμυγδαλέζαςΔέκα αλλοδαποί κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν στη διάρκεια των χθεσινοβραδινών σοβαρών επεισοδίων στο Κέντρο Προαναχωρησιακής Κράτησης Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας και άλλοι δεκατέσσερις συνελήφθησαν πριν προλάβουν να απομακρυνθούν. Εξάλλου, η Ασφάλεια Αττικής, που διενεργεί την προανάκριση, έχει ταυτοποιήσει την εμπλοκή ακόμη 41 κρατουμένων στην εξέγερση και συνεχίζει την έρευνα για τυχόν συμμετοχή και άλλων.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, η στάση εκδηλώθηκε στις 21.10, κατά τον χρόνο διανομής του φαγητού. Ομάδες ατόμων, από τους συνολικά 1.620 κρατούμενους αλλοδαπούς, επιτέθηκαν απρόκλητα στους αστυνομικούς φρουρούς, με ρίψη πετρών, μπουκαλιών νερού, τα οποία είχαν γεμίσει με χαλίκια, και λοιπών αντικειμένων, ενώ παράλληλα έβαλαν φωτιές σε σακούλες απορριμμάτων, στρώματα κρεβατιών και οικίσκους.

Για την αποκατάσταση της τάξης πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή ενισχυτικών δυνάμεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε στη 01.00 ώρα περίπου, μετά τα μεσάνυχτα.

Δέκα τέσσερις αλλοδαποί (έντεκα υπήκοοι Πακιστάν, δύο Αφγανιστάν και ένας Μπαγκλαντές) συνελήφθησαν στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου, ενώ αναζητούνται άλλοι δέκα (οκτώ υπήκοοι Πακιστάν και δύο Αφγανιστάν).

Επιπλέον, δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ρίψεις πετρών και άλλων αντικειμένων, ενώ δεν δηλώθηκαν τραυματισμοί αλλοδαπών. Προκλήθηκαν, δε, σοβαρές υλικές ζημιές σε εγκαταστάσεις (σπασμένες πόρτες, παράθυρα, υαλοπίνακες, κ.λπ.) και οκτώ οικίσκοι κάηκαν ολοσχερώς.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, έχουν ταυτοποιηθεί, έως τώρα, για την εμπλοκή τους στα επεισόδια 41 αλλοδαποί (17 υπήκοοι Πακιστάν, 9 Αφγανιστάν και 14 Μπαγκλαντές και 1 Μαρόκο), οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή και άλλων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης, της απόδρασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, αφορμή για την εξέγερση των κρατουμένων ήταν η ανακοίνωση παράτασης σε δεκαοκτώ μήνες του χρόνου κράτησης, από τον έναν χρόνο, που ίσχυε έως τώρα. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι, λόγω εργασιών γίνονταν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε κάποια από τα οικήματα κράτησης.

Σημειώνεται ότι σε καταγγελίες, στις οποίες προέβη χθες τη νύχτα ο επικεφαλής της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή», Πέτρος Κωνσταντίνου, αναφέρεται ότι πριν από πέντε μέρες οι μετανάστες, κρατούμενοι στο Κέντρο, έθεσαν σε λειτουργία το αιρκοντίσιον χωρίς τη συγκατάθεση των αστυνομικών φρουρών, οι οποίοι έκοψαν την ηλεκτροδότηση σε όλη την εγκατάσταση.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το κλίμα στο Κέντρο άρχισε να βαραίνει, όταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, μετανάστες που εκτελούσαν, στο πλαίσιο του μπαϊραμιού, τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, δέχθηκαν παρενοχλήσεις από τους φρουρούς.