Ισλαμιστές αντάρτες εκτέλεσαν εν ψυχρώ δύο νέους σιίτες που είχαν απαγάγει

antartesΔύο νέοι από σιιτικά χωριά της βόρειας Συρίας εκτελέστηκαν από μέλη μιας ομάδας ισλαμιστών ανταρτών που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, γεγονός που καταγράφεται σε βίντεο το οποίο ανήρτησε στο Διαδίκτυο χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΜΚΟ αυτή, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και αντιτίθεται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ ¶σαντ, ανέφερε ότι η εκτέλεση έγινε την Τρίτη ή την Τετάρτη στην επαρχία Χαλέπι.

Οι εκτελέσεις αυτές προστίθενται σε μια σειρά επεισοδίων θρησκευτικής βίας εν μέσω του εμφυλίου πολέμου που κρατάει σχεδόν δυόμισι χρόνια στη Συρία. Η αμφισβήτηση του καθεστώτος άρχισε με ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά εξελίχθηκε σε μια ένοπλη σύρραξη που έχει ανακινήσει τα θρησκευτικά μίση, με τους αντάρτες, που είναι κατά πλειονότητα σουνίτες, να στρέφονται εναντίον των αλαουιτών, της θρησκευτικής μειονότητας στην οποία ανήκει ο πρόεδρος ¶σαντ, και των σιιτών, καθώς η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ μάχεται εναντίον των αντικαθεστωτικών.

Στο βίντεο εικονίζονται δύο νέοι με δεμένα μάτια γονατιστοί μπροστά σε έναν μασκοφόρο, ο οποίος διαβάζει μια ανακοίνωση εξ ονόματος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, που θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές οργανώσεις των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία.

Ο μασκοφόρος άνδρας αναφέρει ότι οι νέοι κατάγονται από το Νούμπουλ και το αλ Ζαχρά, δύο σιιτικά χωριά στην επαρχιακή περιοχή βόρεια από το Χαλέπι, που ελέγχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος του αντάρτες. Προσθέτει ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε τους απήγαγε για να τους ανταλλάξει με αιχμαλώτους, αλλά τους εκτελεί διότι η προσπάθεια να προχωρήσει στην ανταλλαγή απέτυχε.

Ο άνδρας βγαίνει από το πλάνο αφού τελειώνει την ανάγνωση και φωνές εκτός του πλάνου ακούγονται να κραυγάζουν «Αλλάχου ¶κμπαρ», πριν οι νέοι δεχθούν έναν καταιγισμό από τουλάχιστον 20 σφαίρες και πέσουν στο έδαφος άψυχοι.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία κι εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί. Ερευνητές του ΟΗΕ κατηγορούν τόσο τις δυνάμεις του ¶σαντ όσο και τους αντάρτες ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Μπ.Γ.