Αφαίρεσαν όγκο βάρους 23 κιλών από την κοιλιά μιας 67χρονης

Βούλγαροι χειρουργοί αφαίρεσαν έναν όγκο βάρους 23 κιλών από την κοιλιακή χώρα μιας 67χρονης ασθενούς αφού προηγουμένως προσέτρεξαν σε εγχειρίδια των αρχών του περασμένου αιώνα για να βρουν παρόμοιες περιπτώσεις και να καταλάβουν πώς θα έπρεπε να κάνουν την επέμβαση.

Η ασθενής προσήλθε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και επιπλοκές μετά από γρίπη. Οι γιατροί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου μαιευτικής και γυναικολογίας της Σόφιας αντελήφθησαν κατάπληκτοι ότι είχε μια γιγαντιαία μάζα που συμπίεζε πολλά ζωτικά όργανά της.

“Αφαιρέσαμε έναν όγκο βάρους 23 κιλών. Είχε το μέγεθος παιδιού 6-7 ετών. Δεν έχω συναντήσει ποτέ στην καριέρα μου άλλη τέτοια περίπτωση αμέλειας εκ μέρους του ασθενούς”, εξήγησε ο χειρουργός Μπόζινταρ Σλάβτσεφ.

Η γυναίκα είπε στους γιατρούς ότι γνώριζε εδώ και 20 χρόνια την ύπαρξη του όγκου αλλά φοβόταν να κάνει εγχείριση για την αφαίρεσή του.

“Έχουμε δει παρόμοιες παράξενες περιπτώσεις που περιγράφονταν σε ιατρικά εγχειρίδια των αρχών του περασμένου αιώνα. Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν ασθενείς που δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις επί μια 20ετία”, είπε από την πλευρά του ο Στέφαν Κονσταντίνοφ, ένας από τους τρεις χειρουργούς που συμμετείχαν στην επέμβαση.

Με την αφαίρεση του όγκου η ασθενής έχασε το ένα τρίτο του βάρους της.