Ο Άσαντ αρνείται τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό, αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε γαλλική στρατιωτική επέμβαση κατά της κυβέρνησής του θα έχει αρνητικές συνέπειες για το Παρίσι.

«Εκείνοι που διατυπώνουν κατηγορίες θα πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία. Έχουμε προκαλέσει τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταθέσουν έστω και ένα μοναδικό ψήγμα απόδειξης. Οι πρόεδροι Ομπάμα και Ολάντ αποδείχθηκαν ανίκανοι να το πράξουν», δήλωσε ο Άσαντ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό.

«Οποιοσδήποτε συνεισφέρει στην οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση των τρομοκρατών (σ.σ. η Δαμασκός αποκαλεί τους αντιπολιτευόμενους και τους αντάρτες συλλήβδην “τρομοκράτες”) είναι εχθρός του συριακού λαού. Εάν οι πολιτικές του γαλλικού κράτους είναι εχθρικές έναντι του συριακού λαού, τότε το κράτος αυτό θα γίνει εχθρός τους», πρόσθεσε.

«Θα υπάρξουν συνέπειες, φυσικά αρνητικές, για τα γαλλικά συμφέροντα», επισήμανε στην συνέντευξή του ο Άσαντ.

Παράλληλα, ο Άσαντ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός «περιφερειακού πολέμου» σε περίπτωση που υπάρξει δυτική στρατιωτική επέμβαση, την ώρα που η Ουάσιγκτον και το Παρίσι πασχίζουν να πείσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους για την αναγκαιότητα μίας βιαίας απάντησης στις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων.

«Η Μέση Ανατολή είναι ένα βαρέλι με μπαρούτι και σήμερα η φωτιά το πλησιάζει. Όλοι θα χάσουν τον έλεγχο όταν εκραγεί το βαρέλι αυτό με το μπαρούτι. Το χάος και ο εξτρεμισμός θα ξεχυθούν. Ο κίνδυνος για έναν περιφερειακό πόλεμο υπάρχει», υπογράμμισε ο Άσαντ.