Της Εφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Το άκρως υποστηρικτικό μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ότι θα προχωρήσει σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, εάν o πληθωρισμός δεν κλιμακωθεί, απογείωσε όλη την αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, οδηγώντας τις αποδόσεις σε νέα ιστορικά χαμηλά, από την Ευρωπεριφέρεια έως τον «πυρήνα» του ευρώ.

Αξιοσημείωτη η κίνηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να καταρρίπτει νέο ιστορικό χαμηλό, στο 2,49%, αποκλιμακούμενη 20 μονάδες βάσης από το κλείσιμο του 2,69% της Παρασκευής, με το spread να υποχωρεί περισσότερο από 15 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στις 280. Ιστορικά χαμηλά και για τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων με λήξη το 2024 και 2025, που διαμορφώθηκαν στο 1,25% και 1,57% αντίστοιχα.

Στον πιο κοντινό τίτλο με λήξη το 2022, η απόδοση βυθίστηκε στο 1,09%. Από τις αρχές Ιουνίου, η απόδοση του 10ετούς έχει αποκλιμακωθεί 40 μονάδες βάσης, σε μία εντυπωσιακή πορεία που είχε τα μέγιστα ευνοηθεί από το προεκλογικό κλίμα καθώς η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει αλλαγή πολιτικού σκηνικού στις εκλογές των αρχών Ιουλίου. Αξιοσημείωτος ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που κινήθηκε στα 72 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αποκλιμακώθηκε επίσης 20 μονάδες βάσης, στο 2,09%, καταγράφοντας τη μεγαλυτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια έτους, με το spread έναντι του γερμανικού να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο και να διαμορφώνεται στις 237 μονάδες βάσης. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θεωρείται από τις πλέον ευνοημένες από τις νέες προθέσεις της ΕΚΤ.

Στον “πυρήνα” του ευρώ, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε οκτώ μονάδες βάσης, αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,329%. Ακόμη και η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικώς με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και συμφώνησαν ότι ΗΠΑ και Κίνα θα αρχίσουν εκ νέου εμπορικές διαπραγματεύσεις, δεν κατάφερε να κάμψει το ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ.

Νέο ιστορικό χαμηλό και για την απόδοση του 10ετούς ολλανδικού, που διαμορφώθηκε χθες στο -0,168%, ενώ στο “κλαμπ” των ομολόγων με αρνητική απόδοση μπήκαν χθες για πρώτη φορά και το 10ετές γαλλικό και αυστριακό. Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού κινήθηκε προς στιγμή στο -0,002%, αποκλιμακούμενη περισσότερο από 10 μονάδες βάσης, ενώ του αυστριακού στο -0,050%.

Αναλυτές ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που η αγορά άκουσε απευθείας από το στόμα του Μάριο Ντράγκι ότι όλα τα εργαλεία της ΕΚΤ είναι πλέον διαθέσιμα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης και την κλιμάκωση του πληθωρισμού. Επιπλέον, η αγορά προεξοφλεί γενναία κίνηση και από τη Fed στην αυριανή της συνεδρίαση και μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να παραμείνει αμέτοχη.

Ο αντίκτυπος Ντράγκι έφθασε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 2,03%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2017.

 

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.