Η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει την Ε.Ε. ότι οι πολίτες της που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα απελαθούν αν δεν έχουν καταφέρει να καταθέσουν αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης (settled status), επεσήμανε ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφστατ.

Έπειτα από συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό για το Brexit, τον Στιβ Μπάρκλεϊ, ο Γκι Φερχόφστατ δήλωσε ότι έθεσε αρκετές ανησυχίες σχετικά με το καθεστώς των πολιτών της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από το μπλοκ.

Σύμφωνα με τον Φερχόφστατ, ο Βρετανός υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αυτόματη απέλαση πολιτών, μετά την υπάρχουσα περίοδο χάριτος, εφόσον δεν έχουν υποβάλει αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης. «Ήθελα να είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει αυτόματη απέλαση μετά την περίοδο αυτή, επειδή μπορεί να είναι άνθρωποι που είναι πολύ ευάλωτοι», υπογράμμισε ο Φερχόφστατ.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης στους πολίτες της Ε.Ε. για το settled status άρχισε στα τέλη Μαρτίου 2019 και θα ολοκληρωθεί μετά την εξάμηνη περίοδο χάριτος, στις 30 Ιουνίου 2021.

Σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο, υποβλήθηκαν 163.300 αιτήσεις, που ανεβάζουν τον αριθμό του συνόλου των αιτήσεων σε 2.756.100, ενώ από αυτόν τον αριθμό έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία σε 2.450.100 αιτήσεις.

Από Έλληνες πολίτες υποβλήθηκαν 61.200 αιτήσεις, ενώ η πλειοψηφία προέρχεται από Πολωνούς (πάνω από 500.000), Ρουμάνους (πάνω από 400.000) και Ιταλούς (σχεδόν 300.000).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *