Του Γιάννη Παγκαλιά
gpag@naftemporiki.gr

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, σε μία ημέρα που την ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους τη διέκρινε νευρικότητα υποκινούμενη από τα μακροοικονομικά στοιχεία.

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη έπεσε στις 103,3 μονάδες τον Ιούνιο από 105,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να καταγράφεται στη Γερμανία, όπου ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,9 μονάδες, ενώ η εμπιστοσύνη υποχώρησε επίσης σε Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία.

Παράλληλα ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 1,6% σε ετήσια βάση, ενώ ο εναρμονισμένος για να είναι συγκρίσιμος με τον πληθωρισμό των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης έτρεξε με ρυθμό 1,3%.

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κοντά στα επίπεδα που προσδοκά η ΕΚΤ για την Ευρωζώνη, επέφερε μία μεταστροφή στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες στην αρχή της συνεδρίασης κατέγραφαν άνοδο.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έπεσε στο -0,32% πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του -0,336% της περασμένης Πέμπτης, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού τίτλου φλέρταρε έντονα με το αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας τελικά στο 0%.

Το 10ετίας της Φινλανδίας συνέχισε την κάθοδό του με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο -0.15%, ενώ η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ιταλίας έπεσε ελάχιστα στο 2,13%. 

Η Ιταλία προχώρησε στην έκδοση 2 νέων ομολόγων ενός 5ετούς διάρκειας και ενός 10ετούς, με τις αποδόσεις τους να διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών για τους συγκεκριμένους τίτλους.

Η απόδοση του ομολόγου που ωριμάζει τον Ιούλιο του 2024 διαμορφώθηκε στο 1,34% ένα χαμηλό από τον Απρίλιο του 2018, ενώ αυτή για με ημερομηνία ωρίμανσης τον Αύγουστο του 2029 ήταν στο 2,09% επίσης ένα χαμηλό 14 μηνών.

Οι αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων που εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 1,81% για το 5ετίας και 2,60% για το 10ετίας.

Στην ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν μεγάλες μεταβολές στα κρατικά ομόλογα, με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 34 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 αφορούσαν εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,43% και ήταν και ο τίτλος που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συναλλαγματική δραστηριότητα με 9 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου ανέβηκε ελαφρώς στο 1,28%.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.