Έκκληση για έναν «ευρύ και περιεκτικό διάλογο» για την «ανάσχεση της κατάστασης» στο Χονγκ Κονγκ απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση, να αποφευχθεί η βία και να ληφθούν έκτακτα μέτρια για ανάσχεση της κατάστασης», αναφέρει η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει δέσμευση σε μια διαδικασία για έναν ευρύ και περιεκτικό διάλογο, στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα μέρη», προσθέτει η Ύπατη Εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας πως οι βασικές ελευθερίες και ο «αυξημένος βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ» είναι εγγεγραμμένοι στη νομοθεσία και στις διεθνείς συμφωνίες και «πρέπει η τήρησή τους να συνεχιστεί».

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας πραγματοποίησαν και σήμερα πορεία στο Χονγκ Κονγκ, στη διάρκεια ενός κρίσιμου Σαββατοκύριακου για τη λαϊκή απήχηση του κινήματός τους, και ενώ αυξάνονται οι φόβοι για τις προθέσεις του Πεκίνου.

Έπειτα από δέκα εβδομάδες διαδηλώσεων που οδήγησαν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο σε κρίση, η ηπειρωτική Κίνα υιοθετεί έναν όλο και πιο σκληρό τόνο.

Στη δήλωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι σημειώνει πως «εδώ και δύο μήνες, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμα της συνάθροισης. Ωστόσο, πρόσφατα σημειώθηκε ένας αυξανόμενος αριθμός απαράδεκτων βίαιων περιστατικών, που εγκυμονούν κινδύνους περαιτέρω βίας και αστάθειας».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *