«Τρέχει» στα 2 ευρώ η βενζίνη

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012   

Admin

«Ράλι ανόδου» πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, προκαλώντας νευρική κρίση στους οδηγούς και ειδικά στους εκδρομείς του Αυγούστου.

«Ράλι ανόδου» πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, προκαλώντας νευρική κρίση στους οδηγούς και ειδικά στους εκδρομείς του Αυγούστου. Στα Χανιά έφτασε χθες να πωλείται προς 1,92 ευρώ το λίτρο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν συνεχιστεί αυτή η εξωφρενική κούρσα, θα «αγγίξει» τα 2 ευρώ μέσα στον Αύγουστο. Στην αύξηση της τιμής των διυλιστηρίων αποδίδουν την άνοδο οι πρατηριούχοι, οι οποίοι απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις μετά τον Αύγουστο.

«Καθημερινά τσακωνόμαστε με τους οδηγούς. Βάζουν 10 ευρώ βενζίνη, δεν βλέπουν τον δείκτη να σηκώνεται καθόλου και νομίζουν ότι τους κλέβουμε». Η δήλωση αυτή του προέδρου των βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλη Κιούση στην «Ε» είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί καθημερινά στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Η αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι χαρακτηριστικό το ότι από το βράδυ έως το επόμενο πρωί ακριβαίνει κατά τουλάχιστον ένα λεπτό, μετατρέποντας το αυτοκίνητο σε είδος πολυτελείας. Απελπισμένοι είναι όσοι προγραμματίζουν να φύγουν διακοπές τον Αύγουστο με το όχημά τους, καθώς θα χρειαστούν ένα σημαντικό ποσό μόνο για τη μετακίνησή τους, χωρίς να υπολογιστούν διόδια ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σε περίπτωση που ο προορισμός τους είναι κάποιο νησί.

Πρωταθλήτρια η Κρήτη

Για ακόμη μία φορά την πρώτη θέση, με τις πιο τσουχτερές τιμές στα καύσιμα, καταλαμβάνει η Κρήτη. Χθες η τιμή του λίτρου στα Χανιά έφτασε να πωλείται ακόμη και προς 1,92 ευρώ, ενώ στο Ρέθυμνο και το Λασίθι προς 1,90 ευρώ. «Οι πρατηριούχοι πουλάμε πιο ακριβά τη βενζίνη διότι την αγοράζουμε πιο ακριβά από τα διυλιστήρια. Ειδικά τις τελευταίες 15 ημέρες έχει αυξηθεί δραματικά. Τα καύσιμα στην Κρήτη είναι πιο ακριβά, διότι τα προμηθευόμαστε με καπέλο 5 έως 6 λεπτά εξαιτίας των μεταφορικών», δηλώνει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών στα Χανιά Βαγγέλης Κότσος, ενώ προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις: «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Τέλος του μήνα θα κάνουμε γενική συνέλευση με θέμα τις υψηλές τιμές και θα αποφασίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις επ’ αόριστον, ενώ θα καλέσουμε και τους άλλους νομούς. Πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Στο 1,90 ευρώ το λίτρο που πωλείται σήμερα η απλή αμόλυβδη, το κράτος παίρνει 1,08 ευρώ».

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, την Παρασκευή 3/8, στην πρώτη θέση μ.ό. λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται ο Νομός Λασιθίου με 1,869 το λίτρο, στη δεύτερη η Κεφαλονιά με 1,857, στην τρίτη η Σάμος με 1,836, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ο Νομός Ρεθύμνης με 1,832 και ο Νομός Χανίων με 1,831.

Share