Απολύσεις μέσω εφεδρείας

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012   

Βαρύτερο και ασήκωτο γίνεται το πακέτο των μέτρων που απαιτεί η Τρόικα, προκειμένου να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα. Χθες επανήλθε στο τραπέζι η ξεχασμένη εφεδρεία ως μέτρο έμμεσης απόλυσης εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα, ενώ μια σειρά από σκληρά μέτρα που το οικονομικό επιτελείο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι έχουν εγκαταλειφθεί επανήλθαν στο προσκήνιο μέσα από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. 

Έτσι, εκτός από τις απολύσεις-εφεδρείες, ανοικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο για κατάργηση των υπολειμμάτων των δώρων σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οι περικοπές σε συντάξεις ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ. Τα παραπάνω δείχνουν ότι το πακέτο που έρχεται για τη διετία 2013-2014 καθώς και τα όποια έκτακτα μέτρα για φέτος θα είναι εξαιρετικά επώδυνα για τους Έλληνες, με δεδομένο και το ότι έχουν υποστεί τις αιματηρές θυσίες των τελευταίων δύο ετών.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ρωτήθηκε για το θέμα των απολύσεων εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα. Απέκλεισε τις ευθείες απολύσεις, αλλά άνοιξε θέμα εφεδρείας. «Το θέμα της εφεδρείας θα το δούμε, γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα όσον αφορά στα 11,5 δισ. ευρώ», είπε με νόημα ο υπουργός. Όσο για τα νούμερα που δεν βγαίνουν εύκολα, αποκάλυψε ο ίδιος τι εννοεί. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το αν έχουν κλείσει όλα τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, απάντησε: «Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Χρειαζόμαστε ακόμα 3,5 έως 4 δισ. ευρώ». Στο πλαίσιο της αναζήτησης αυτών των 3,5 έως 4 δισ. ευρώ, τα περισσότερα ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα που είχαν -υποτίθεται- αποσυρθεί από το τραπέζι έχουν ήδη επανέλθει. Αυτό άφησε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με χθεσινές του δηλώσεις. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό δίκτυο, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι παραμένει θέση της κυβέρνησης το να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. «Προκειμένου να μη γίνει αυτό, ζητάμε την αναλογία 1 προς 5 ή 1 προς 10 και έχουμε πάντα στο τραπέζι την πρόταση της Ν.Δ. για εργασιακή εφεδρεία, η οποία θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες». Με τα παραπάνω λόγια άνοιξε ορθάνοικτο παράθυρο για πραγματοποίηση απολύσεων μέσω εφεδρείας.

Σε οριακό σημείο

Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τα εξής:

– Την περικοπή των ειδικών μισθολογίων από το 2013. Για φέτος, όπως είπε, τα ισοδύναμα μέτρα έχουν βρεθεί, ωστόσο, για το 2013 αναζητούνται, προκειμένου να μην περικοπούν ισοδύναμα μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν και έτσι η περικοπή των ειδικών μισθολογίων από το επόμενο έτος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

– Την περικοπή των υπολειμμάτων των δώρων σε μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις.

– Την περικοπή συντάξεων ακόμη και κάτω από το επίπεδο των 1.000 ευρώ.

– Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών χθες,μιλώντας σε ειδησεογραφικό site, δεν απέκλεισε τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις,καθώς, όπως ανέφερε, παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ο κ. Στουρνάρας για πρώτη φορά αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ο ίδιος είπε ότι είναι οριακά και πρόσθεσε τα εξής: «Τη δόση δεν την πήραμε. Είμαστε σε οριακό σημείο. Έχουμε υποχρεώσεις ειδικά στις 20 Αυγούστου απέναντι στην ΕΚΤ. Χειριζόμαστε τα διαθέσιμα με πολλή φειδώ».

Αναφορικά με το ελληνικό ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθεί στις 20 Αυγούστου, αναμένεται να επιτραπεί από την Τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση να δανειστεί μέσω έντοκων γραμματίων για να το εξοφλήσει. Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για πανάκριβο έκτακτο δανεισμό, αφού το συγκεκριμένο ομόλογο θα έπρεπε να εξοφληθεί με τη δόση που θα έδινε η Τρόικα, η οποία έχει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που χρεώνουν οι αγορές για τα έντοκα γραμμάτια.

Share