Νευρικότητας συνέχεια για το Χ.Α.

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012   

Με υψηλά κέρδη έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να αποτιμά, σε πρώτη ανάγνωση, θετικά τις δηλώσεις Σαμαρά – Μέρκελ, μετά τη σημερινή συνάντησή τους.

Η αγορά έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου και σημαντική στήριξη παρείχαν οι μετοχές των ΕΛ.ΠΕ., της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Alpha Bank και της Εθνικής.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 644,04 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,28%.

Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 0,75%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,35%.

Επιφυλακτικότητα, χαμηλός τζίρος αλλά και ανοδικές τάσεις στο Χ.Α. ήταν το τρίπτυχο που χαρακτήρισε τη χθεσινή χρηματιστηριακή ημέρα, εν αναμονή ασφαλέστερων ενδείξεων από τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ για την τύχη του ελληνικού αιτήματος επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής.

Το πρώτο τεστ Σαμαρά ενώπιος ενωπίω με τη «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης φαίνεται ότι ήταν θετικό, με την εγχώρια αγορά να «ξεκολλάει» από τα βαλτώδη νερά των τελευταίων δύο συνεδριάσεων. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι σε μια μικρή αναλαμπή 10-15 λεπτών άλλαξαν χέρια περί τα 2 εκατ. ευρώ, γεγονός που παραπέμπει σε κατοχύρωση θέσεων λιγοστών παικτών σε καλύτερες τιμές.

Μεταβολές

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 20,979 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,91%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,89%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+4,31%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+4,23%) και του Πετρελαίου (+4,04%).

Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες της Υγείας (-1,77%) και της Τεχνολογίας (-1,04%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των ΕΛ.ΠΕ. (+5,57%), της Alpha Bank (+5,11%), της ΔΕΗ (+4,67%), του ΟΤΕ (+4,31%) και της Εθνικής (+1,64%).

Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν μόνο οι μετοχές της Cyprus Popular Bank (-24,07%), της ΜΕΤΚΑ (-1,31%) και της Folli Follie (-0,52%).

Ανοδικά κινήθηκαν 73 μετοχές, 43 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες +20,00%, Spider +19,64%, Έδραση +19,15% και Altec +11,54%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Cyprus Popular Bank -24,07%, ΑΧΟΝ Συμμετοχών -20,00%, Πήγασος -20,00% και Forthnet -15,29%.

Αναλυτές

Η αποκωδικοποίηση της γερμανικής στάσης θα επηρεάσει άμεσα το Χ.Α., σημείωναν χρηματιστηριακοί κύκλοι, την ώρα που παρακολουθούσαν την υποδοχή Μέρκελ στον Σαμαρά, καταγράφοντας μια μετακίνηση των ΜΜΕ προς ηπιότερες κριτικές.

Λογική εκτιμούσαν οι αναλυτές τη στάση αναμονής που είχε ακολουθηθεί έως εκείνη την ώρα, κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες στο Χ.Α., με βασικούς δείκτες και μετοχές να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, σε ανάλογη κατάσταση αναμονής βρίσκονταν και όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές αγορές, με εμφανέστερη τη νευρικότητα της ισπανικής και δευτερευόντως της ιταλικής.

Όπως, εξάλλου, σχολίαζε στο πρωινό της report η Beta Securities, «θα πρέπει να αναμένεται μια μάλλον νευρική εικόνα στο Χ.Α. κατά τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο, αναζητώντας ενδείξεις για το ποια θα είναι η τύχη ενός αιτήματος επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος».

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η πλειονότητα των αναλυτών ανέφερε ότι το Χ.Α. αντέδρασε χθες σαν να περιμένει να προκύψει κάτι θετικό από τις κρισιμότατες συναντήσεις Σαμαρά. Ωστόσο, οι ίδιοι αναλυτές υπογράμμισαν ότι οι αναλαμπές των τελευταίων ημερών στο Χ.Α. κατασκευάστηκαν αποκλειστικά από εσωτερικές δυνάμεις, θεσμικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές trader, ενώ, αντιθέτως, οι ξένοι συνεχίζουν να απέχουν, γεγονός που εξηγεί και το γιατί οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας τα συμπεράσματα των συναντήσεων (θα ακολουθήσει, σήμερα Σάββατο, συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ) και το κυριότερο: την εφαρμογή αλλά και τις επιπτώσεις των σχετικών αποφάσεων.

Share