Έρχεται η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας

Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012   

Του Νίκου Νικολακόπουλου

Στην τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας από τον μητρικό της γαλλικό όμιλο Credit Agricole και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα υπάρξουν οι τελευταίες αποφάσεις για την πώλησή της.

Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «ντέρμπι» τον αγώνα για την απόκτηση της θυγατρικής της Credit Agricole στην Ελλάδα, την Εμπορική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι ο νικητής της κούρσας θα αποκτήσει ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων παικτών στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Δύο «μνηστήρες»

Τα επικρατέστερα σενάρια δείχνουν «μονομαχία» μεταξύ των δύο τραπεζικών ομίλων, δηλαδή της AlphaBankκαι της Εθνικής Τράπεζας, ενώ όσον αφορά στη Eurobank, λένε ότι η πρότασή της δεν ικανοποιεί τους Γάλλους. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η AlphaBankτου Γιάννη Κωστόπουλου φαίνεται να έχει υποβάλει την καλύτερη πρόταση, ενώ πολύ κοντά είναι και η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, που στο «τιμόνι» της βρίσκεται ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Φυσικά, τόσο η Εθνική όσο και η Eurobankτου Σπύρου Λάτση έχουν την… προσοχή τους στραμμένη προς την αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και έτσι δεν θέλουν να «σπαταλήσουν» κεφαλαιακές δυνάμεις!

Να υπενθυμίσουμε ότι οι τρεις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε προσφορές για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας, σύμφωνες με τις παραμέτρους που έχουν τεθεί επί του θέματος αυτού τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Δύσκολη απόφαση

Πάντως, η πώληση της Εμπορικής δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς προϋποθέτει την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τρόικας για να ολοκληρωθεί το deal. Και αυτό διότι οι ενδιαφερόμενες τράπεζες βρίσκονται ήδη σε τροχιά ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ, το οποίο θα είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Επίσης, το ΤΧΣ είναι κάθετα αρνητικό σε οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο έχει θέσει όρους και προϋποθέσεις, με βασικό αποδέκτη την Credit Agricole αλλά και τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, με βάση τις οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της πώλησης.

Παράλληλα, βασική και δεσμευτική προϋπόθεση είναι να προηγηθεί της πώλησης η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής από τη μητρική της, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος. Η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής θα απαιτήσει νέα κεφάλαια, ύψους περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή θα πρέπει να έχει συνυπολογιστεί στις προτάσεις των ενδιαφερομένων.

Επίσης, ο δεύτερος όρος αφορά στην παροχή ρευστότητας από την Credit Agricole στην Εμπορική Τράπεζα, η οποία ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ, και θα μπορούσε είτε να γίνει μέσω της διατραπεζικής αγοράς είτε να μεταβιβαστούν στην Credit Agricole στοιχεία του ενεργητικού της Εμπορικής ή με συνδυασμό των δύο προηγούμενων. Μια τρίτη προϋπόθεση έχει να κάνει με τον έλεγχο (due diligence) της Εμπορικής, καθώς στην προσφορά θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς ότι τα στοιχεία που θα εξεταστούν από τον ειδικό ελεγκτή του ΤΧΣ θα πρέπει να είναι επικαιροποιημένα.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ρόλο στην εξαγορά της Εμπορικής δεν παίζουν μόνο το τίμημα και οι παραπάνω όροι, αλλά υπάρχει και ένας ακόμα όρος που ορίζει το ΤΧΣ και ο οποίος προϋποθέτει ότι, για να γίνει η συγχώνευση της Εμπορικής με τον νέο υποψήφιο ελληνικό όμιλο, θα πρέπει να δημιουργεί συνέργειες.

Ακόμα, η πώληση της Εμπορικής έχει σοβαρές δυσκολίες, ιδιαίτερα για τη μητρική τράπεζα, η οποία θα πρέπει, τελικώς, να πληρώσει ένα πολύ σημαντικό ποσό για να πωλήσει τη θυγατρικής της, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θέτουν και ένα επιπλέον αίτημα για πρόσθετο ποσό, που θα καλύπτει προοπτικά ενδεχόμενη επιδείνωση του χαρτοφυλακίου των δανείων.

Αλλάζει ο «χάρτης»

Όμως, όπως όλα δείχνουν, μετά την πάροδο περίπου επτά ετών από τότε που το πλειοψηφικό πακέτο της Εμπορικής Τράπεζας πέρασε σε γαλλικά χέρια, έρχεται η στιγμή να ενσωματωθεί σε έναν από τους τρεις μεγαλύτερους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους που έχουν υποβάλει προσφορές.

Η απόκτηση της Εμπορικής θα είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό πλεονέκτημα για όποια τράπεζα προκριθεί, αφού θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τη δική της ανακεφαλαιοποίηση, βελτιώνοντας τη συνολική εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών του νέου σχήματος. Ταυτόχρονα, καθώς η Credit Agricole θα παραμείνει μέτοχος στο νέο σχήμα, θα αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό εταίρο, προσδίδοντας αξιοπιστία και ισχύ στον νέο οργανισμό.

Επίσης, διαθέτοντας δίκτυο περίπου 340 καταστημάτων, 11 δισ. ευρώ καταθέσεις και χορηγήσεις 19 δισ. ευρώ, όποια τράπεζα βάλει κάτω από την ομπρέλα της την Εμπορική -μάλιστα ανακεφαλαιοποιημένη- θα αποκτήσει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τους υπόλοιπους τραπεζικούς ομίλους.

Όμως, το «παιχνίδι» θα συνεχιστεί και οι τραπεζικοί όμιλοι που δεν θα καταφέρουν τελικά να αποκτήσουν την Εμπορική Τράπεζα θα στραφούν στις εξελίξεις που συνδέονται με το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου, το οποίο θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο της διεκδίκησης από μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

Share