Η διαχείριση των «γαλάζιων παθών»

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012   

Του Κωστή Παρρά

Από σήμερα το απόγευμα που αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τις κρίσιμες επαφές του σε Βερολίνο και Παρίσι με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να «κλειδώσει» οριστικά το πακέτο το μέτρων και ξεκινά και η πιο μεγάλη δοκιμασία της νέας κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα πρέπει να αιτιολογήσουν στην κοινή γνώμη και στη Βουλή την αναγκαιότητα των νέων οικονομικών μέτρων, που θα περιλαμβάνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και άλλες επώδυνες ρυθμίσεις και για τον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι εύκολα κατανοητό.

Για την επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση των νέων επώδυνων εξαγγελιών -του αποκαλούμενου και τρίτου σκληρού Μνημονίου -ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να έχει αρκετές συσκέψεις με τα μέλη της επικοινωνιακής ομάδας, που ήδη έχουν αρχίσει να συζητούν γι’ αυτόν τον λόγο και έκαναν τις πρώτες σκέψεις για το πώς θα πλασαριστεί στην κοινή γνώμη το πακέτο.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με την επικοινωνιακή αντεπίθεση που προετοιμάζει να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα τις πιέσεις που δέχεται από την κοινωνία και την οικονομία. Υπουργοί, βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος θα επιστρατευτούν για να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και να εξηγούν τις θέσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Πολλοί φοβούνται ότι τα φαινόμενα αποδοκιμασίας των υπουργών και των βουλευτών της Ν.Δ. θα είναι καθημερινά και αναμένεται να ρίξουν το βάρος τους στην κυβέρνηση, καθώς το αρνητικό κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας θα δυσκολεύσει την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η κοινωνική πίεση, σε συνδυασμό με τις πιέσεις και τη δυσπιστία των Βρυξελλών και του Βερολίνου και γενικότερα των πιστωτών, προκαλεί ένα μείγμα που αρκετά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι μπορεί να γίνει εύφλεκτο το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να βρεθεί και επί των ημερών της πρωθυπουργίας Σαμαρά υπό τον κλοιό των αγανακτισμένων πολιτών αλλά και ομάδων που θίγονται και θα διαμαρτύρονται με συγκεντρώσεις και πανό σε πλατείες και δρόμους, με επίκεντρο το Σύνταγμα. Δεν είναι τυχαίο το ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη φθάσει πληροφορίες για την προετοιμασία του καυτού κοινωνικού φθινοπώρου και στο κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Ορισμένοι κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν ήδη ότι ο κεντρικός μηχανισμός της κυβέρνησης δεν πρέπει να αφήσει την κατάσταση να εκτραχυνθεί και οφείλει να προετοιμάσει την κοινωνία για τα μέτρα.

Πώς θα πείσει την κοινωνία το Μέγαρο Μαξίμου; Με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει φως στο τούνελ, όταν προχωρήσει το πρόγραμμα απαρέγκλιτα, ότι πρέπει να υπάρξει υπομονή και σε δύο περίπου χρόνια η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη μοίρα απ’ ό,τι είναι σήμερα, με δυνατότητες να είναι πλήρως αλλαγμένο το τοπίο.

Αυτό το εύρημα, που θα τονίζει την αναγκαιότητα των μέτρων, αλλά θα δίνει και ελπίδα στους πολίτες για έξοδο από την κρίση, αναζητούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, όπου παρατηρούν ήδη τις πρώτες δημόσιες φωνές για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια από βουλευτές της Ν.Δ.

Τον χορό των δημόσιων διαφοροποιήσεων άνοιξε ο Ανδρέας Ψυχάρης που διαφωνεί με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, για τους ένστολους και μάχιμους, ακολούθησε ο Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος ζήτησε να μη γίνουν περικοπές, ενώ αρνητικοί είναι και άλλοι βουλευτές, όπως ο Νικήτας Κακλάμανης, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Νίκος Κιουτσούκης, κ.ά.

Για να προβλεφθούν αντιδράσεις, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και κομματικό «μασάζ» και επαφές στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη παρασκηνιακά, για να μη βρεθεί ο πρωθυπουργός προ εκπλήξεων, όπως τον περασμένο Φεβρουάριο, με τις 20 διαρροές και τις διαγραφές.

Share