Τι περιμένει τους μισθωτούς του Δημοσίου

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012   

Κατάργηση των υπολειμμάτων των δώρων, μαχαίρι και στα ειδικά μισθολόγια και μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ έως και 35% περιλαμβάνει το μισθολογικό κομμάτι του πακέτου των τουλάχιστον 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Ειδικότερα, τα μέτρα στα οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς και πρόκειται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες είναι:

–         Κατάργηση των δώρων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. των οποίων οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων, δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ. Για όσους έχουν υψηλότερες αποδοχές, τα δώρα καταργήθηκαν από το πρώτο Μνημόνιο το 2010. Ουσιαστικά, μετά τις μειώσεις που έγιναν με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων βρέθηκε να δικαιούται την είσπραξη δώρου Χριστουγέννων και επιδομάτων αδείας και Πάσχα. Σημειώνεται ότι στους δημοσίους υπαλλήλους το δώρο Χριστουγέννων ανέρχεται σε 500 ευρώ μεικτά και το επίδομα Πάσχα και αδείας σε 250 ευρώ μεικτά έκαστο. Πρόκειται για ένα σύνολο ύψους 1.000 ευρώ ετησίως για κάθε δημόσιο υπάλληλο, το οποίο κοστίζει στον κρατικό Προϋπολογισμό το ποσό των περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Να σημειωθεί, επίσης, πως υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών η περικοπή των δώρων να ξεκινήσει από φέτος, δηλαδή να μην καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων τον Δεκέμβριο, ως μέτρο για την κάλυψη μέρους της μεγάλης μαύρης τρύπας του φετινού Προϋπολογισμού.

–         Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ. Με την επέκταση αυτήν, οι αποδοχές των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς θα μειωθούν έως και 35%, ανάλογα με το ύψος των επιδομάτων αλλά και των κλαδικών συμβάσεων που ισχύουν σε κάθε επιχείρηση. Η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στις ΔΕΚΟ θα περιορίσει το έλλειμμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα που περιλαμβάνεται στη «γενική κυβέρνηση».

–         Περικοπή των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ κ.ά.) και μάλιστα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αυτή να πραγματοποιηθεί από φέτος. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να τα εξαιρέσουν από τις περικοπές. Πηγές του υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι η περικοπή των ειδικών μισθολογίων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για το 2013.

Να σημειωθεί ότι, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της έγκρισης του δεύτερου δανειακού προγράμματος, ειδικά για φέτος προβλέπεται ότι τα ειδικά μισθολόγια θα έπρεπε ήδη να έχουν περικοπεί κατά 12% από την 1η Ιουλίου, επιφέροντας εξοικονόμηση στον κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 230 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο γίνονται πλέον προσπάθειες για την εξεύρεση αξιόπιστων ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να γλιτώσουν τελικά από τις περικοπές μόνο οι μάχιμοι ένστολοι. Και αυτό, όμως, θεωρείται απίθανο τελικά να επιτευχθεί, καθώς η Τρόικα επιθυμεί να επέλθει μια γενικευμένη μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις.

Έρχεται η Τρόικα

Το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας καταφθάνει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι επικεφαλής της έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν στις 5 Σεπτεμβρίου. Θα παραμείνουν για περίπου μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση για την πορεία εφαρμογής των ελληνικών μεταρρυθμίσεων αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από την έκθεση αυτή θα εξαρτηθεί στον μέγιστο βαθμό και αν η χώρα θα λάβει τη δόση των 31 δισ. ευρώ ή θα οδηγηθεί στην πτώχευση και την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Share