Επιστρέφει, 41 χρόνια μετά, ο κανόνας του χρυσού

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012   

Του Μωυσή Λίτση

Την επιστροφή στον κανόνα του χρυσού, τη σύνδεση, δηλαδή, της αξίας του δολαρίου με την τιμή του χρυσού, μελετούν οι Ρεπουμπλικάνοι για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια.

Συγκρότησαν μάλιστα «επιτροπή χρυσού», η οποία θα ζητήσει τον λογιστικό έλεγχο της νομισματικής πολιτικής της Fed και το ενδεχόμενο ανασύστασης της σύνδεσης του δολαρίου με χρυσό. Οι προτάσεις της επιτροπής ενδέχεται να υιοθετηθούν ως επίσημη πολιτική πρόταση του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στο Συνέδριό τους την ερχόμενη εβδομάδα, στην Τάμπα της Φλόριντα.

Ο κανόνας του χρυσού, η σύνδεση δολαρίου και χρυσού με βάση μια σταθερή ισοτιμία, αποτέλεσε τη βάση της σχετικής μεταπολεμικής διεθνούς νομισματικής σταθερότητας.

Επί Προεδρίας Νίξον

Ο κανόνας του χρυσού καταργήθηκε από τον πρόεδρο Νίξον το 1971, καθώς ήταν αδύνατο για την αμερικανική διοίκηση να χρηματοδοτήσει το τεράστιο κόστος του Πολέμου στο Βιετνάμ. Το δολάριο αποδεσμεύτηκε από τον χρυσό και υποτιμήθηκε και άρχισε η σταδιακή απελευθέρωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, δημιουργώντας νομισματική αστάθεια και εξάρτηση διεθνώς από το δολάριο. Δεν είναι τυχαίο το ότι στα τέλη του ’70 άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, οι οποίες κατέληξαν στη δημιουργία του παραπαίοντος ευρώ σήμερα, δύο δεκαετίες αργότερα.

Το 1981, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε δημιουργήσει επίσης μία Επιτροπή Χρυσού, η οποία, όμως, υποστήριξε, τελικά, το status quo που είχε δημιουργήσει η απόφαση του Νίξον δέκα χρόνια πριν.

«Υπάρχει ευρύτερα αναγνώριση εντός του ρεπουμπλικανικού κόμματος και γενικότερα στην Αμερική ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τυπώνουμε (χρήμα) ως μέσο για την ευημερία μας», δηλώνει ο Σιν Φιέλερ, πρόεδρος της συντηρητικής οργάνωσης «American Principles Project», η οποία υποστηρίζει την επιστροφή στον κανόνα του χρυσού.

Παρά τα πακέτα δισ. δολαρίων από τη Fed, η οποία «τυπώνει» χρήμα μέσω της αγοράς ομολόγων, ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο. Η τιμή του χρυσού, ωστόσο, από το 2008 και μετά, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ανασφάλειας, έχει ενισχυθεί κατά 500% – η τιμή του τις τελευταίες ημέρες έχει ξεπεράσει τα 1.660 δολάρια η ουγκιά.

Share