Το ΠΑΣΟΚ απέφυγε την Εξεταστική, αλλά δεν εξαγνίζεται

Είναι μάλλον εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης δεν θέλησαν να προχωρήσει η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή για το πρώτο Μνημόνιο. Πρώτον, διότι προφανώς υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου και των «κηπουρών» του, οι οποίοι, χωρίς να προσχωρήσουν σε καμία διαπραγμάτευση, έριξαν τη χώρα στην αγκαλιά του Μνημονίου.

Μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι τότε θέλαμε εναγωνίως χρήματα. Όμως, η ανάγκη αυτή ως αδήριτη προέκυψε πολύ μεγαλύτερη μετά την εφαρμογή των καταστρεπτικών συνταγών του Μνημονίου που μας έριξε σε ύφεση. Ενώ, από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε μία καλύτερη συμφωνία χρησιμοποιώντας, έστω και εν είδει εκβιασμού, το γεγονός ότι μία ελληνική κατάρρευση θα συμπαρέσυρε και όλους τους μέχρι τότε δανειστές. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκε ότι πολύ προτού αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας είχε αρχίσει συνομιλίες με το ΔΝΤ, το οποίο, όπως αποκάλυψε και ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Π. Ρουμελιώτης, οι οικονομολόγοι του Ταμείου ήξεραν ότι η «συνταγή» δεν θα είχε αποτέλεσμα.

Ο δεύτερος λόγος που η τριμερής συγκυβέρνηση αποφάσισε να μην ενδώσει στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ήταν διότι θα είχε εσωτερικό πρόβλημα ο κ. Βενιζέλος, καθώς θα είχε αφήσει ακάλυπτο τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και θα κινδύνευε έτσι και η κυβερνητική συμμαχία.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι τα αποτελέσματα μιας Εξεταστικής ενδεχομένως να προκαλούσαν προβλήματα και για τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς αυτή κληρονόμησε μία κατάσταση που, εξαιτίας της ύφεσης που προκάλεσαν οι συνταγές του πρώτου Μνημονίου, μόνο με σκληρή λιτότητα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί. Έτσι, όμως, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ακολουθούνται τα πρότυπα του πρώτου Μνημονίου, χωρίς να αναγνωρίζονται οι πιεστικές ανάγκες κάτω από τις οποίες υποχρεώθηκε ο κ. Σαμαράς να αποδεχθεί για να μη χρεοκοπήσει οριστικώς η χώρα!

Ανεξαρτήτως της σκοπιμότητας που εξυπηρετείται, εκείνο που δεν πρέπει να μείνει στη συνείδηση του λαού είναι η υπόνοια για τυχόν κάλυψη των εγκληματικών λαθών του κ. Παπανδρέου. Ο κόσμος δεν αναζητεί εξιλαστήρια θύματα, αλλά να μείνουν με το στίγμα του καταστροφέα της Ελλάδας ο κ. Παπανδρέου και οι τότε αρμόδιοι υπουργοί του, οι οποίοι, μάλιστα, παραμύθιαζαν τον λαό ότι οσονούπω θα βγαίναμε στις αγορές!

Αν ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς βρίσκει στήριγμα και στο ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι μεν μία αλήθεια, αλλά, από την άλλη, ας μη σπεύσουμε να το χαρακτηρίσουμε και ως δείγμα πολιτικού πολιτισμού. Απλά μία προσωρινή εθνική ανάγκη και η σκοπιμότητα επιβίωσης του πνεόντος τα λοίσθια ΠΑΣΟΚ έχει επιβάλει το σημερινό κυβερνητικό καθεστώς. Άλλωστε, και το Κίνημα εξυπηρετείται έτσι.

Όμως, στο κόμμα που επί τόσα χρόνια κυβερνούσε, καταστρέφοντας την Ελλάδα, ηθικά και υλικά, ας μη τρέφουν την αυταπάτη ότι επειδή δεν έγινε η Εξεταστική Επιτροπή για τα έργα και τις ημέρες του πρώην αρχηγού τους εξιλεώνονται, ώστε να παραδοθούν και πάλι άμωμοι στην πολιτική σκηνή.

 

 


Τελευταία νέα

 • Μάριο Ντράγκι: ο (υ)ιός των ελίτ «μολύνει» με δηλητήριο την Ελλάδα

 • Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

 • Δεν έχουμε ούτε χρηματοδότες ούτε αφεντικά δήλωσε ο Π. Καμμένος

 • «Συμβουλές» Μπαρόζο στον Μπερλουσκόνι

 • Σαμαράς: Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες

 • Κ. Μαρκόπουλος:«Σας εύχομαι καλή τύχη»

 • ‘Εγκριση της εκταμίευσης από το Eurogroup

 • Κοσμοσυρροή στα κέντρα πληροφόρησης του Υπ. Εργασίας

 • Ανεργία στο 24,8% το τρίτο τρίμηνο του έτους

 • Με ρεαλιστικούς στόχους η τελευταία σύνοδος του έτους

 • Στην τελική ευθεία για την κατάληψη της Δαμασκού

 • Μηχανισμός ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας: το πλαίσιο λειτουργίας

 • Αισιόδοξη η Μέρκελ για την εκταμίευση της δόσης

 • 265 ελληνόπουλα της Γερμανίας κατά της Χ.Α.

 • Δριμύ ψύχος στη Βόρεια Ελλάδα