Το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα…

Πολλές και από διαφορετικούς φορείς είναι οι έρευνες που καταδεικνύουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες γύρω από την κλιματική αλλαγή συνιστούν έναν επιχειρηματικό κλάδο με κατακόρυφη άνοδο, ενώ παράλληλα δημιουργεί και πολιτική, με τις συμβουλές που δίνει

 

Το τέλος του κόσμου μπορεί να πλησιάζει…Όχι επειδή το πρόβλεψαν οι Μάγια. Το λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι αναφέρονται στο τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα. Ωστόσο, αν και πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, ακόμη και οι πολυεθνικοί κολοσσοί φαίνονται ανέτοιμοι να αξιοποιήσουν τα νέα δεδομένα.

 

Η CIA, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IEA) και η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιοποίησαν προσφάτως διαφορετικές εκθέσεις, στις οποίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αναπόφευκτη -όσο συνεχίζεται η αδράνεια των κρατών- αύξηση της θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς έως το 2060, ενώ περιγράφουν ζοφερά σενάρια για το μέλλον του πλανήτη.

 

Σύμφωνα με τις νέες μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκθέσεις του αμερικανικού στρατού, των Ηνωμένων Εθνών και πολλών δεξαμενών σκέψεων, «κατακλυσμιαίες αλλαγές» θα πλήξουν κυρίως τις φτωχότερες χώρες, προκαλώντας μεγάλα κύματα μετανάστευσης και ανεξέλεγκτες επιδημίες. Πυκνοκατοικημένες περιοχές θα πλημμυρίσουν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Άλλες θα μετατραπούν σε «νεκρές ζώνες» από την ξηρασία και τη ζέστη. Οι εύφοροι τόποι θα αποτελούν μήλον της έριδος και αιτία πολέμου για τους λαούς που θα ψάχνουν κατοικήσιμη γη.

 

Το προβλεπόμενο χάος συνοδεύεται από ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή για τους περισσότερους, αλλά και προσοδοφόρες ευκαιρίες για τους λίγους… προνοητικούς. Ορισμένες επιχειρήσεις λαμβάνουν ήδη σοβαρά υπόψη τους τον παράγοντα «περιβάλλον». Όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν οικολογικά και ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ πολλές εταιρείες επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι διορατικοί διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα, οι οποίοι αναζητούν προσβάσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία και τη Γροιλανδία.

 

Την ίδια ώρα, μια νέα κερδοφόρα βιομηχανία γεννιέται όσον αφορά τις προσπάθειες για τη διάσωση του περιβάλλοντος. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες γύρω από την κλιματική αλλαγή συνιστούν έναν επιχειρηματικό κλάδο με έσοδα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν. Βεβαίως, στην περίπτωση που, όπως υποστηρίζουν αρκετοί επιστήμονες, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι μη αναστρέψιμες τότε δημιουργούνται νέες «ευκαιρίες».

 

Έρευνα της Mercer, που δημοσιεύτηκε πριν από έναν χρόνο, επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά ζημιογόνες τις επενδύσεις σε ακίνητα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και παράκτιες τοποθεσίες, όπως η Μπανγκόκ, η Νέα Ορλεάνη και η Σαγκάη. Συστήνει δε, στους επενδυτές να εγκαταλείψουν την οικονομικά ανερχόμενη Ινδία και να στραφούν στη Ρωσία και τον Καναδά. Σύμφωνα με έκθεση της HSBC, που εκπονήθηκε τον Αύγουστο του 2011, η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία (με αυτήν τη σειρά) είναι οι πλέον επικίνδυνες από τα κράτη-μέλη της G20 για επενδύσεις σε έναν κόσμο ακραίων φαινομένων. Λιγότερο ευάλωτες παρουσιάζονται ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Βρετανία και η Νότια Κορέα.

 

Η έκθεση Mercer προβλέπει, επίσης, μεγάλη άνθηση στον τομέα των υποδομών το δεύτερο μισό του αιώνα. Ωστόσο, η ζήτηση για νέες εγκαταστάσεις πιο ανθεκτικές στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αρχίσει πολύ νωρίτερα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο τυφώνας «Σάντι» που έπληξε προσφάτως τις αμερικανικές ανατολικές ακτές. Εκτιμάται ότι οι επισκευές και οι ανακατασκευές των σπιτιών, που υπέστησαν ζημιές, θα στοιχίσουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τα έργα,που προβλέπονται για την αποτροπή παρόμοιας καταστροφής από έναν εξίσου ισχυρό τυφώνα, το κόστος θα ανέβει στα 70 δισεκατομμύρια. Οι κατασκευαστικές εταιρείες, που υπόσχονται «θωράκιση» απέναντι στις ακραίες καιρικές συνθήκες, θα εξελιχθούν σε «χρυσωρυχεία». Όπως άλλωστε και οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα έχουν κάθε λόγο να αυξήσουν τα ασφάλιστρα σε ένα τόσο «επικίνδυνο» περιβάλλον.

 


Τελευταία νέα

 • Παράνομη η είσπραξη του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ

 • 24ωρη προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ

 • «Είμαστε οι καλύτεροι» λέει η Μέρκελ!

 • Πετρέλαιο για μια εβδομάδα στα σχολεία της Φλώρινας

 • Καλύτερη πρωτεύουσα η Βιέννη, τελευταία η Αθήνα στην Ευρώπη

 • Δεν θα πληρώνονται στους Δήμους αν το ταμείο είναι μείον!


 • Ποινική δίωξη κατά του Θέμου Αναστασιάδη
 • Σόιμπλε: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο

 • Απόπειρα διάρρηξης σε γραφείο στη ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 • «’Ετοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης»

 • Σε πελάγη ευτυχίας οι Βρετανοί για την εγκυμοσύνη της Κέιτ

 • Στο αεροδρόμιο του Μονάχου ζει επί έξι μήνες μια οικογένεια από την Ελλάδα

 • «Ναι» στην Τουρκία για τα Patriot

 • Kατάληψη στα κεντρικά του ΙΚΑ

 • Η Ελλάδα Αύριο 04-12-2012