Ο φθηνός δανεισμός δεν προστατεύει πια τη Γερμανία

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012   

Την ώρα που οι στρόφιγγες δανεισμού μέσω των αγορών έχουν κλείσει για τις αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) και ισχυρότερες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιταλία δανείζονται όλο και πιο ακριβά, για τη Γερμανία ρέει φθηνό το χρήμα.

Επιτόκιο -0,0246% για 1,975 δισ. ευρώ (!)

Συγκεκριμένα, η Γερμανία διέθεσε χθες 1,975 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια διάρκειας ενός έτους με επιτόκιο -0,0246% (!).Το επιτόκιο ανάλογης δημοπρασίας που έγινε στις 23 Ιουλίου είχε διαμορφωθεί στο -0,054%.

Πάντως, παρόλο που η Γερμανία δανείζεται πάμφθηνα, καθώς οι αγορές τη θεωρούν «σίγουρο χαρτί» την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι τάσεις αποσύνθεσης της Ευρωζώνης, τα νέα όσον αφορά τα μακροοικονομικά δεδομένα επιδεινώνονται, γεγονός που δείχνει ότι ούτε η ισχυρή γερμανική οικονομία μένει αλώβητη από την κρίση χρέους που πλήττει τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου Ifoμειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, στο 102,3 από 103,2 τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2010. Ο δείκτης Ifoστηρίζεται σε έρευνα στην οποία μετέχουν 7.000 διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία μειώθηκε σε 0,3% το δεύτερο τρίμηνο από 0,5% το πρώτο τρίμηνο, καθώς η κρίση χρέους έχει αρχίσει και μειώνει τη ζήτηση και επηρεάζει τις γερμανικές εξαγωγές, ιδίως προς τις προβληματικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Πράγμα που σημαίνει ότι η κρίση χτυπάει πλέον την πόρτα του «σκληρού πυρήνα» της Ευρώπης.

Οι γερμανικές επενδύσεις κεφαλαίου μειώθηκαν επίσης κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, με τις δαπάνες για εργοστά

σια και μηχανικό εξοπλισμό να έχουν μειωθεί κατά 2,3%, ενώ οι δαπάνες στον κατασκευαστικό κλάδο μειώθηκαν κατά 0,3%.

Μ.Λ.

 

Share